Linkblog

Címkék

2008 (1) 4es metró (1) afrika (1) agy (1) al kaida (1) amerika (3) anglia (1) arisztotelész (1) ausztria (2) balkán (1) barack obama (3) baromság (1) bécs (1) blog (2) budapest (1) budapest bamakó (1) bulgária (1) caucus (3) civil (1) concha győző (1) dakar (1) demo (1) demokrácia (1) demszky (1) eb2008 (1) efa (1) egyetem (7) egyiptom (1) elle (1) elnökválasztás (1) energia (1) (1) európa (1) film (1) függetlenség (1) gmo (1) gondolat (1) gyógyszer (1) hillary (1) hillary clinton (3) indiánok (1) interjú (2) jegyzetek (1) jobbik (1) jogállam (1) jóléti (1) kedvenc (1) kirándulás (1) kisebbség (1) koalíció (1) konzervatívizmus (1) kormányzati negyed (1) koszovó (1) közigazgatás (2) közvetlen (1) külpol (1) lánczi andrás (1) liberalizmus (1) május1 (1) málta (1) mauritánia (1) mccain (1) medvegyev (1) melegfelvonulás (1) mélygarázs (1) memória (1) menekültek (1) mezőgazdaság (1) minisztérium (1) modell (1) mpr (1) myspace (1) nagykoalicio (1) nápoly (1) németország (1) népszavazás (1) neptun (1) obama (1) olaszország (1) olimpia (1) oroszország (4) párt (1) pg (1) plakát (1) pszichoanalízis (1) putyin (3) retro (1) romney (1) sorozat (1) spanyolország (1) svédország (1) szemét (1) szerbek (1) szociáldemokrata (1) szocializmus (1) szocsi (1) tanulás (1) tárgyfelvétel (1) terrorizmus (1) török gábor (3) tudomány (1) tv (1) usa (2) usa választások (3) választás (4) valasztasi rendszer (1) választások (1) vicc (1) vizsgaidőszak (1) vizsgajelentkezés (1) Címkefelhő

Politológusnaptár

Coupe De Jerome

Utolsó kommentek

Friss Hírek

Nincs megjeleníthető elem

Mi

Mi legyen az oldal címe?
View results

www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos from bcepolitologia. Make your own badge here.

2008.03.04. 13:03 Szasulja

Összegzés az orosz választásokról

Mint mindenki tudja, vasárnap megválasztották az Orosz Föderáció új államfőjét. Az esemény izgalmasnak semmiképp sem mondható, hiszen december 10-e óta mindenki pontosan tudta, hogy Dmitrij Medvegyeven kívül senki más nem rúghat labdába. Sőt még a közvéleménykutatások is, amelyek 70% körüli támogatottságot jósoltak, meglehetősen pontosnak bizonyultak (70,23 lett a vége).

          A futottak még kategóriában is a papírforma szerint alakultak a dolgok. 17%-ot kapott a kommunista Zjuganov. Úgy látszik még mindig erős a nosztalgia egyesekben.
Még ennél is meglepőbb szerintem Zsirinovszkij 10%-a. Őt valahol nacionalista bohócként jellemzeték, ami felettébb találó, hiszen egyik fő eszméje, hogy Oroszország partjait két óceánnak kellene mosnia. Ezen túl egész gyakran keveredik verekedésekbe a Dumában, vagy a nyilvános tv vitákon.
Kapott még 1%-t Bogdanov, akiről gyakorlatilag senki nem tud semmit.

Tekintettel arra, hogy a választásokon mindent lehetett tudni előre, nem nevezhetjük őket túl demokratikusnak.
Főleg, ha figyelembe vesszük, hogy Putyin igazi ellenzékét (akiknek amúgy semmi esélye sem lett volna) nem is engedték elindulni.
Kaszparovot a sakkozóból lett politikust, már a legelején lerázták. Ahhoz ugyanis, hogy jelölt legyen valakiből szükséges tartania egy gyűlést melyen megjelenik 500 szimpatizáns. A támogatók meglettek volna, azonban egész Moszkvában nem volt egy olyan épület, ahol fogadták volna Kaszparovékat. Abszurdum.
A másik komolyabb ellenzékit, Kaszjanovot pedig azért zárták ki, mert a jelöltéshez szükséges 2 millió aláírás között a megengedettnél több volt a szabálytalan.

Összegezve, maga a választás nem is érdemel túl sok figyelmet, a nemzetközi reagálásokról azonban érdemes pár szót ejteni.
Ami a Európát, és az EU-t illeti senki nem illette bírálattal a választásokat. José Manuel Barroso az Európai Bizottság nevében kifejezte, hogy reméli tovább mélyülnek a kapcsolatok az EU és Moszkva között.
Angela Merkel német kancellár tovább ment, ő a napokban Moszkvai villámlátogatást tervez, melyen személyesen találkozna Megvegyevvel, valamint biztos ami biztos még Putyinnal is. A hivatalos német állásponthoz hozzátartozik az is, hogy bár Putyin elnökségének utolsó szakaszában jelentősen megromlott a kapcsolat Moszkva és Berlin között, Medvegyevtől együttműködést remélnek, és a kapcsolatok rendeződését.
Hasonló álláspontot képvisel Gordon Brown brit miniszterelnök is, hiszen a brit-orosz viszony sem volt felhőtlen az elmúlt időszakban. Ő azonban óvatosabban fogalmaz: "az új államfőt tettei alapján kell megítélni"
Az egyik legkeményebb hivatalos kritikát a választásokról Hillary Clinton adta. "A választás nem volt nyitott és demokratikus. Az orosz néptől megtagadták azt a lehetőséget, hogy megválaszthassa vezetőjét és alakítsa az ország jövőjét". Ugyanakkor a nyilatkozat kissé kampány-szagú, hiszen közben bírálja Bush oroszpolitikáját, és beszél arról, hogy elnöksége esetén ő milyen alapelveket követne. George Bush nem bírálta a választásokat.
Nem meglepő módon ezzel gyökeresen ellentétes a szerb nyilatkozat. Kostunica kormányfő az orosz külpolitikáról szólva azt mondta, hogy "Oroszország a nemzetközi jog alapelveinek a védelmezőjévé vált".

A jövő nagy kérdése az, hogy mit várhatunk Medvegyevtől. Vajon az optimistáknak lesz igazuk, vagyis azoknak, akik reménykednek benne, hogy kihasználva közjogi mozgásterét Medvegyev a maga ura lesz, rendezi a megromlott viszonyt a Nyugattal, demokratikusabbá, liberálisabbá teszi az országot? Vagy a pesszimistábbaknak (bizonyos szempontból talán realistábbaknak), hogy Medvegyev nem lesz más mint egy bábu, akit mindig is Putyin fog mozgatni. Ha a bizakodóknak igazuk is lesz, az nem fog egyhamar bekövetkezni. Medvegyev politikai presztizse jelenleg nem elég nagy az önállósodáshoz. Ha azonban Putyin marad a főnök, akkor kérdés, hogy miként teszi ezt meg. Megelégszik a nemhivatalos formával, vagyis azzal, hogy mindegy, hogy milyen pozíciója van, ha egyszer ő dönt. Esetleg kihasználja azt, hogy ő lesz a miniszterelnök, és egy alkotmánymódosítással megváltoztatja az államformát. További lehetőség, hogy most pár évet pihen mint miniszterelnök, aztán a következő választásokon újra megválasztatja magát elnöknek.

Egy erről szóló viccel búcsúznék:
Putyin és Medvegyev 2035-ben kettesben üldögél a Kremlben. Putyin megszólal: Te Gyima, elfelejtettem, ki is most az elnök és ki a miniszterelnök kettőnk közül? Medvegyev feláll, kimegy, ránéz a szoba ajtaján lévő táblára, és azt mondja: Most én vagyok a miniszterelnök, Vologya. Erre Putyin: Na, akkor Te mész sörért....

Szólj hozzá!

Címkék: választás oroszország putyin hillary clinton medvegyev


A bejegyzés trackback címe:

https://polip.blog.hu/api/trackback/id/tr58365001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása