Linkblog

Címkék

2008 (1) 4es metró (1) afrika (1) agy (1) al kaida (1) amerika (3) anglia (1) arisztotelész (1) ausztria (2) balkán (1) barack obama (3) baromság (1) bécs (1) blog (2) budapest (1) budapest bamakó (1) bulgária (1) caucus (3) civil (1) concha győző (1) dakar (1) demo (1) demokrácia (1) demszky (1) eb2008 (1) efa (1) egyetem (7) egyiptom (1) elle (1) elnökválasztás (1) energia (1) (1) európa (1) film (1) függetlenség (1) gmo (1) gondolat (1) gyógyszer (1) hillary (1) hillary clinton (3) indiánok (1) interjú (2) jegyzetek (1) jobbik (1) jogállam (1) jóléti (1) kedvenc (1) kirándulás (1) kisebbség (1) koalíció (1) konzervatívizmus (1) kormányzati negyed (1) koszovó (1) közigazgatás (2) közvetlen (1) külpol (1) lánczi andrás (1) liberalizmus (1) május1 (1) málta (1) mauritánia (1) mccain (1) medvegyev (1) melegfelvonulás (1) mélygarázs (1) memória (1) menekültek (1) mezőgazdaság (1) minisztérium (1) modell (1) mpr (1) myspace (1) nagykoalicio (1) nápoly (1) németország (1) népszavazás (1) neptun (1) obama (1) olaszország (1) olimpia (1) oroszország (4) párt (1) pg (1) plakát (1) pszichoanalízis (1) putyin (3) retro (1) romney (1) sorozat (1) spanyolország (1) svédország (1) szemét (1) szerbek (1) szociáldemokrata (1) szocializmus (1) szocsi (1) tanulás (1) tárgyfelvétel (1) terrorizmus (1) török gábor (3) tudomány (1) tv (1) usa (2) usa választások (3) választás (4) valasztasi rendszer (1) választások (1) vicc (1) vizsgaidőszak (1) vizsgajelentkezés (1) Címkefelhő

Politológusnaptár

Coupe De Jerome

Utolsó kommentek

Friss Hírek

Nincs megjeleníthető elem

Mi

Mi legyen az oldal címe?
View results

www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos from bcepolitologia. Make your own badge here.

2008.01.19. 11:00 Szasulja

Oroszország növekvő balkáni befolyása és a régi díszszemlésdi

Tegnap este Vlagyimir Putyin orosz elnök látogatását tette Bulgáriában, ahol Szófia főterén (amit mellesleg Szent Sándorról (Alexanderről) neveztek el) fogadta Georgij Parvanov bolgár államfő. A mai napon nagyszabású tárgyalásokba fogtak, és Putyin szavaival élve lerakták orosz-bolgár kapcsolat alapjait, már ami következő 10 évet illeti. Ezen belül a legfontosabb talán az, hogy Bulgária igent mondott a Déli Áramlat nevű új orosz gázvezetékre, amely a Földközi-tengert kötné össze Olaszországgal. A dolog érdekessége, hogy a sokat emlegetett Nabucco-vezeték is Bulgárián keresztül vezetne. Szófia szerint e két vezeték megépítésének a terve nem zárja ki egymást. Mindenesetre érdekes kérdés, hogy ezek közül melyik fog megvalósulni, és vajon megfér-e egymás mellett ez a két szuperproject.
Apró intermezzo: ez a látogatás lehet, hogy az utolsó Putyin elnöknek amit Oroszország államfőjeként tesz.

Az inforadio honlapján a következőket olvashatjuk. Egy horvát lap diplomáciai értesülésekre alapozva bejelentette, hogy tudomására jutott, hogy Oroszország rakéta-támaszpontot létesít Nyugat-Szerbiában. Az állomás állítólag atomtöltetek kilövésére is alkalmas lesz, és elsősorban Amerikát fenyegeti majd.
Ez a növekvő balkáni befolyásnak egy igen komoly jele, ahogyan az is, hogy Szerbia kőolaj-feldolgozó vállalata is orosz kézbe került. Moszkva lassan az egész balkáni energia-ellátásra ráteszi a kezét, ami befolyással lehet Magyarországra is.

Ha egy asszociációs játékban felmérnénk, hogy az embereknek mi jut eszükbe a kommunizmusról, gyanús hogy felkerülni a Top10-be az, hogy felvonulás. És ha felvonulás akkor Vörös tér. A vörös téri katonai parádék, ahol a mindenkori szovjet vezető integetett boldogan a népnek, 1990-ben végetértek. Valószínüleg a legkevésbé sem nosztalgiából, de úgy néz ki, hogy újjáélesztik ezt az régi szép szokást. A győzelem napján (gyengébbek kedvéért május 9-én) ugyanis újra tübörögnek a tankok Lenin fekhelye előtt, és valószínüleg láthatjuk majd az orosz vezetést integetni a pódiumról.
Tehát ha valaki kíváncsi mit tud mostanság az orosz hadsereg, kamugombóc vagy nem, ne késlekedjen, vegye meg a jegyét és szaladjon a Vörös térre. Nem árt, ha pár nappal előbb kimegy, ugyanis jellemző módon a Vörös tér tele van ilyenkor. És az oroszok jobbak sorban állásban (is) mint mi. Erre mérget vehetünk.

1 komment

Címkék: oroszország bulgária putyin balkán


A bejegyzés trackback címe:

https://polip.blog.hu/api/trackback/id/tr58302859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása