Linkblog

Címkék

2008 (1) 4es metró (1) afrika (1) agy (1) al kaida (1) amerika (3) anglia (1) arisztotelész (1) ausztria (2) balkán (1) barack obama (3) baromság (1) bécs (1) blog (2) budapest (1) budapest bamakó (1) bulgária (1) caucus (3) civil (1) concha győző (1) dakar (1) demo (1) demokrácia (1) demszky (1) eb2008 (1) efa (1) egyetem (7) egyiptom (1) elle (1) elnökválasztás (1) energia (1) (1) európa (1) film (1) függetlenség (1) gmo (1) gondolat (1) gyógyszer (1) hillary (1) hillary clinton (3) indiánok (1) interjú (2) jegyzetek (1) jobbik (1) jogállam (1) jóléti (1) kedvenc (1) kirándulás (1) kisebbség (1) koalíció (1) konzervatívizmus (1) kormányzati negyed (1) koszovó (1) közigazgatás (2) közvetlen (1) külpol (1) lánczi andrás (1) liberalizmus (1) május1 (1) málta (1) mauritánia (1) mccain (1) medvegyev (1) melegfelvonulás (1) mélygarázs (1) memória (1) menekültek (1) mezőgazdaság (1) minisztérium (1) modell (1) mpr (1) myspace (1) nagykoalicio (1) nápoly (1) németország (1) népszavazás (1) neptun (1) obama (1) olaszország (1) olimpia (1) oroszország (4) párt (1) pg (1) plakát (1) pszichoanalízis (1) putyin (3) retro (1) romney (1) sorozat (1) spanyolország (1) svédország (1) szemét (1) szerbek (1) szociáldemokrata (1) szocializmus (1) szocsi (1) tanulás (1) tárgyfelvétel (1) terrorizmus (1) török gábor (3) tudomány (1) tv (1) usa (2) usa választások (3) választás (4) valasztasi rendszer (1) választások (1) vicc (1) vizsgaidőszak (1) vizsgajelentkezés (1) Címkefelhő

Politológusnaptár

Coupe De Jerome

Utolsó kommentek

Friss Hírek

Nincs megjeleníthető elem

Mi

Mi legyen az oldal címe?
View results

www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos from bcepolitologia. Make your own badge here.

2008.03.30. 12:31 Szasulja

Burkina Faso, a becsületes emberek országa

Egyetemünk tanárainak állandó absztrakt példája, ha valami távoli, és ismeretlen dolgot kell szimbolizálni, Burkina Faso. (Ha valaki nem hiszi olvassa újra interjúnkat Török Gáborral). Bár a gyakori emlegetés oka valószínűleg csak a hangzatos név, úgy érzem érdemes pár percet szentelni az igazi Burkinának.

Burkina Faso Nyugat-Afrikában található, lakossága meghaladja hazánkét, 13 millió főt számlál. Az ország területének nagy részét silány talajú alföld borítja, többek között ez sem éppen szerencsés, egy olyan ország számára, amelynek népességének a 90%-a a mezőgazdaságból próbálja biztosítani a megélhetését.  Ha ehhez még hozzáadjuk azt, hogy az országra igen nagy szárazság jellemző, megkapjuk azt a szomorú tényt, hogy Burkina Faso napjaink egyik legszegényebb országa. Népességének fele él a szegénységi küszöb alatt. Nyersanyagkészletei csekélyek, fejletlen ipara főként a mezőgazdasági termékek feldolgozását végzi.

 

Lakosságának 56%-a muzulmán, 24%-a törzsi vallású és 16%-a katolikus. A katolikus lobbi kiválóságára szép példa, hogy ennek ellenére az ország hivatalos ünnepei közül 7 keresztény eredetű, és csak 2 muszlim. A hölgyek számára kedves lehet még kis államuk, hiszen azon kevés ország közé tartozik, ahol „pirosbetűsnek” számít a nőnap is.

 

Bár az ország területe már Kr.e. 12000 és Kr.e. 5000 között benépesült, államról a gyarmatosításig semmiképpen sem beszélhetünk. 1898 és 1958 között Francia Nyugat-Afrika része volt. 1960-ban függetlenedik Felső-Volta néven. A ’60-as ’70-es éveket az instabilitás jellemezte, több katonai diktatúra alakult ki, és a ’80-as évek elején két puccs is sikeres volt. 1984-ben az aktuális diktátor, akinek mellesleg egy pánafrikai szocialista-forradalom volt az álma, megváltoztatta országa nevét Burkina Faso-ra. A név jelentése: becsületes emberek országa.

 

A demokrácia alapkövének lerakására a 90-es évek legelején került sor, hiszen első Kongresszusán, a Népfront létrehozott egy az Alkotmány megalkotásáért felelős bizottságot. A bizottság munkáját a 91-ben tartott referendumon léptették életbe a nép által. Az alkotmány értelmében Burkina Faso államformája elnöki köztársaság, vagyis az államfő egyben az állam és a kormány feje. A miniszterelnököt az államfő választja ki, a törvényhozással egyetértésben. A végrehajtó-hatalom a kormány kezében van, még a törvényhozó-hatalom a kormány és a parlament között oszlik meg. A parlament kétkamarás. Az igazságszolgáltatás függetlensége természetesen biztosítva van. Az alkotmány leszögezi még a demokratikus többpártrendszert is. Ezt némiképp beárnyékolja, hogy az ország pártrendszerét erősen dominálja a Demokrácia és Haladás Kongresszusa (Congress for Democracy and Progress / CDP) elnevezésű párt. Feje az a Blaise Compaoré, aki már 1987 óta az ország vezetője. ( Ő egyébként egy, a térségben már szokottnak mondható, puccs során ragadta magához a hatalmat, mely megölte az éppen hatalmon lévő diktátort.)

 

1992-ben az első demokratikus választásokon megválasztották Compaoré-t elnöknek, bár ekkor az ellenzék bojkottálta a szavazást, arra hivatkozva, hogy Compaoré nem biztosítja az egyenlő feltételeket a kisebb ellenzéki pártoknak. Az elnök minden bizonnyal belátta hibáit, és engedett az ellenzék követeléseinek, hiszen az egy évvel később tartott törvényhozói választásokon már képviselte magát az ellenzék is. Sőt 1996-ban odáig fajult az egyetértés, hogy a CDP-be olvadt több kisebb ellenzéki párt is. Az 1997-es esztendő újra parlamenti választásokat hozott, ezeken már nemzetközi megfigyelők is voltak, akik utólag szabadnak, igazságosnak és nyíltnak jellemezték azt. Nagy izgalmakat nem hozott ez sem, a CDP hatalmas szavazattöbbséget besöpörve, 101 helyet tudott megszerezni a 111 fős felsőházban.

 

A 2000-es év nagy alkotmány-módosító kedvet hozott Burkinába. Először is az elnöki mandátum hosszát 7 évről 5 évre csökkentették, egy másik módosítással elérték, hogy Compaoré-t ne lehessen újraválasztani. Ám a tető csak megingott, vagy megingani látszott hősünk feje felett, de nem dőlt rá. Ugyanis a 2005-ös választásokon rajta kívül egyetlen elnökjelölt sem volt, így az Alkotmány Bíróság megállapította, hogy mivel 2000-ben Compaoré már hatalmon volt, így az alkotmány-módosítás nem vonatkozik rá, a második terminusának betöltésének a végéig. Akármit jelentsen is ez, megnyitotta az utat számára, és november 13-án újraválasztották, és 2010-ig biztosítva van számára az elnöki szék.

 

Burkina Faso nemzetközi kapcsolatai minta-szerűnek nevezhetőek. Az ENSZ és számos jelentős más nemzetközi szervezetnek is tagja, barátinak nevezi kapcsolatait többek között Németországgal, állandó külképviselete van az USA-ban és Kanadában. A gyakran frissülni látszó elnöki honlapon Compaoré épp Nicolas Sarkozy-vel mosolyog a címoldalon. A gyarmati kapcsolat miatt természetesen Franciaország a legfőbb partnere. Hazánkban sajnos nincs Burkina Faso-i nagykövetség, a bécsi iroda foglalkozik a magyar ügyekkel is.

 

Összegezve megállapítom, hogy a hangzatos név mögött, igenis igazi, legalábbis afrikai mértékkel mérve, politikai rendszer rejtőzködik, alkotmánnyal, államformával, problémákkal, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. Ezért a blog „Becsületes emberek országának” mindennemű gúnyos emlegetésétől elhatárolódik, és javasolja, hogy Burkina Faso helyett Saint-Pierre és Miquelon emlegetését.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://polip.blog.hu/api/trackback/id/tr9403065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása