Linkblog

Címkék

2008 (1) 4es metró (1) afrika (1) agy (1) al kaida (1) amerika (3) anglia (1) arisztotelész (1) ausztria (2) balkán (1) barack obama (3) baromság (1) bécs (1) blog (2) budapest (1) budapest bamakó (1) bulgária (1) caucus (3) civil (1) concha győző (1) dakar (1) demo (1) demokrácia (1) demszky (1) eb2008 (1) efa (1) egyetem (7) egyiptom (1) elle (1) elnökválasztás (1) energia (1) (1) európa (1) film (1) függetlenség (1) gmo (1) gondolat (1) gyógyszer (1) hillary (1) hillary clinton (3) indiánok (1) interjú (2) jegyzetek (1) jobbik (1) jogállam (1) jóléti (1) kedvenc (1) kirándulás (1) kisebbség (1) koalíció (1) konzervatívizmus (1) kormányzati negyed (1) koszovó (1) közigazgatás (2) közvetlen (1) külpol (1) lánczi andrás (1) liberalizmus (1) május1 (1) málta (1) mauritánia (1) mccain (1) medvegyev (1) melegfelvonulás (1) mélygarázs (1) memória (1) menekültek (1) mezőgazdaság (1) minisztérium (1) modell (1) mpr (1) myspace (1) nagykoalicio (1) nápoly (1) németország (1) népszavazás (1) neptun (1) obama (1) olaszország (1) olimpia (1) oroszország (4) párt (1) pg (1) plakát (1) pszichoanalízis (1) putyin (3) retro (1) romney (1) sorozat (1) spanyolország (1) svédország (1) szemét (1) szerbek (1) szociáldemokrata (1) szocializmus (1) szocsi (1) tanulás (1) tárgyfelvétel (1) terrorizmus (1) török gábor (3) tudomány (1) tv (1) usa (2) usa választások (3) választás (4) valasztasi rendszer (1) választások (1) vicc (1) vizsgaidőszak (1) vizsgajelentkezés (1) Címkefelhő

Politológusnaptár

Coupe De Jerome

Utolsó kommentek

Friss Hírek

Nincs megjeleníthető elem

Mi

Mi legyen az oldal címe?
View results

www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos from bcepolitologia. Make your own badge here.

2008.03.05. 19:39 Gaaast

Nyugati helyzetkép

          Négy nappal a népszavazás előtt én már kampánycsendet tartok, ezért úgy döntöttem, hogy vigyázó szememiet a nagybetűs Nyugatra vetem. Az USA választásról majd a kollegák írnak, jelen bejegyzés csak a Sósvíz innenső felétől a Lajtáig terjedő területet fedi le. Itt is zajlik az élet rendesen.

                                                        Ausztria

           Az osztrák sajtót figyelve azt sem tudom, merre is kapkodjam a fejem. Ügy numero egy: a nagykoalíció újabb szakítópróba előtt áll. A február 24-én tartott sajtótájékoztatón Alfred Gusenbauer (SPÖ) kancellár adócsökkentési programot jelentett be, amin leginkább a tőle egy méterre álló kancellárhelyettes és egyben pénzügyminiszter Wilhelm Molterer (ÖVP) lepődött meg. A néppártiak szilárdan kiállnak egyik kampánycéljukért, a nulladeficit eléréséért. Eddig a legjobb úton haladtak ebbe az irányba (tavalyi évben már stabilan 1% alatt jártak), de most attól félnek, hogy a reform következtében meglódulhat a mérleg negatív irányú alakulása. Ezzel szemben a szociáldemokraták szerint a 0,5%-os és 0%-os hiány között érdemi eltérés nincsen, ezért már 2009-től bevezetnék az elképzeléseiket, míg az ÖVP 2010 előtt nem tartja aktuálisnak a kérdést. A lefrissebb hírek szerint az  SPÖ az ápolási reformmal és infrastrukturális beruházásokkal kívánja gyógyítani a sebeket, és hajlandó az adózási átalakítások ütemezett bevezetésére is. Ügy numero kettő: múlt hétfőn állt fel a Második Köztársaság (1945- ) 17. (!!!) vizsgálóbizottsága, amely egyszerre négy minisztériumot - pénz- igazság-, bel-és külügy,  -érintő, régebbi ügyekkel is kapcsolatban lévő visszaéléseket vizsgál. Szó lesz a szociáldemokraták kampányszámláinak a néppártiak kezére játszásáról, a BAWAG (a szocdemek érdekeltségeibe tartozik a szóbeszédben) ezredfordulón nyilvánosságra került botrányairól, a Kampusch-ügy (burgenlandi lány, három éve szabadították ki, mintegy 15 évig tartoták fogva) nyomozati anyagáról, és a több nagykövetséget is utólért vízum-botrányról. Mértékadó elemzők szerint akár a nyári foci EB előtt is sor kerülhet az előrehozott választásokra, ha nincs megegyezés a két  nagy között. Ezeken kívül Alsó-Ausztria tartományi választásokra készül, az előrejelzések szerint az ÖVP akár kétharmad feletti sikerre is számíthat; növekszik a nyomás a banktitkok feloldására, mert a porosz adóbotrány Habsburg földet is kezdi elérni.

Németország

         Németországban a napirendet főleg a Deutsche Post vezér Klaus Zumwinkellel kapcsolatban kirobbant adóskandallum uralja. Azóta kiderült, hogy százmilliárdos (euró, natürlich) nagyságrendű kára származik abból az államnak, hogy a felső tízezer Lichtensteinbe, Belgiumba és Ausztriába menekíti vagyonát a banktitoknak és a kedvező adózási feltételeknek köszönhetően. Napi 25 razzia, nemzetközi kutatások és egyre növekvő összegek: eddig ez jellemzi a helyzetet. Észre kell vennünk azonban, hogy eddig üzletemberek voltak a ludasok, politikus még nem keveredett bele, ami egyfajta adótudatosság mutat az ország vezetői részéről. Emellett mindennapos téma a hamburgi és hesseni tartományi választások, ahol tulajdonképpen patt-helyzet alakult ki: az eddig szokásos CDU/CSU-liberális és SDP-zöld koalíciók helyett (a Linke=Balodal megjelenése és politikája elutasítottsága miatt) vagy kisebbségi kormányok alakulnak vagy csupán rövid idejig életképes formációk jönnek létre. Hamburgban minden jel szerint kereszténydemokrata-zöld kormány alakul, amire eddig még nem volt példa, Hessenben viszont nem akaródzik összejönni a koalícióalakításhoz szükséges 56 képviselő. Téma még az egyre növekvő sztrájkhullám is: a DB dolgozók (vasút) sztrájkjai után a bányászok és a légiirányítok is munkabeszüntetésbe kezdtek.

Spanyolország

          Március 9-én nemcsak mi fogunk szavazni, hanem a spanyolok (csak hogy korrekt legyek: a katalánok, a baszkok, aragóniaiak, navarraiak, galíciaiak) is. Mérlegen a Zapatero kormány négy éve. A két nagy párt szinte fej-fej mellett áll, 2-3%-kal a szocialisták állnak jobban. A gazdaság szárnyalt az utolsó kormányzati ciklus alatt (4%-os növekedés), az egy főre jutó GDP Olaszországot is lekörözte, így a legmagasabb a térségben, de a növekedés lassulni látszik, és az árak is egyre magasabbra szöknek. Erre apellálnak a néppártiak, akik a  bizonytalanok és a vallásosak körében népszerübbek. Köszönhetik ezt talán az egyház januári kirohanásának, mikoris a katolikus választókat a PP melletti voksolásra szólították fel (ennél természetesen árnyaltabban). Kifogás: a szocialisták a hitoktatást állampolgári ismeretkre cserélnék le a tantervben, valamint a püspöki kar szerint nem lehet olyan erőre szavazni, aki terroristákkal tárgyal. A választás napjára a legmagasabb készültséget rendelték el, ugyanis az ETA a választások bojkottjára szólított fel. Ebből adódóan a második legfontosabb kampányéma (a gazdaság után) a terrorizmus, amit a bevándorlás-kérdés követ. Pikánsabbnál pikánsabb igéretek ellenére (PP: "percenként 238 fát fogunk ültetni") az emberek érdeklődnek a fejlemények iránt: a Zapatero-Rajoy vita alatt Madridban olyan kevesen voltak az utcákon, mint amikor a Real játszik.      

          Ez vala az európai körkép első része, a továbbiakban várhatóan kéthetente jelentekezünk, több ország belügyeit is ismertető jelentéssel.

3 komment

Címkék: spanyolország ausztria választások németország európa koalíció


A bejegyzés trackback címe:

https://polip.blog.hu/api/trackback/id/tr29367242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Akira phd 2008.03.06. 11:55:16

Pont ma olvastam egy cikket a népszabiban a spanyolok bevándorlás-kérdéséről. A spanyol gazdaságnak isteni dolog a bevándorlás, hiszen a (többségében fiatal) keményen dolgozó bevándorló adója jót jön. Közben a konzervatívok olyan statisztikákat lebegtetnek, hogy az utóbbi 4 évben lecsukott emberek 70%-a bevándorló, dél-amerikai, kelet-európai, észak-afrikai. Persze nyugatiak is mennek, főleg német nyugdíjasok, velük azonban kevesebb a baj, bár hallottunk már bandákban garázdálkodó nagymamákról (bővebben lásd: Monty Pyton repülő cirkusza)

Gaaast 2008.03.06. 14:14:30

hát igen, legutóbbi KKE órán, Törökország és az EU kapcsán került szóba, hogy a bevándorlók nélkül komoly gondok merülnének fel a fogadó országokban. ma egy afrikai munkás negyed annyit keres, mint egy spanyol (nem kell ilyen messzire menni hasonló példáért, pl.: Budapest, Moszkva tér), ha ők is elvárnák ugyan azt a bért az eddig is magas infláció még nagyobb lenne, és sok cég keletebre települne. ilyen még a nyugdíjrendszer problémája is, talán majd egy másik bejegyzésben részletesebben foglalkozunk vele

Gaaast 2008.03.06. 14:15:54

a filmet meg majd a gasztonnál megnézzük :)
süti beállítások módosítása