Dolgozat? Vizsga? ZH? A városban járva-kelve gyakran találkozhatunk mostanában szép rózsaszín plakátokon ezzekkel a kérdésekkel. A Pharmax gyógyszeripari cég marketingszempontokat szem előtt tartva leleményesen az egyetemek és főiskolák őszi félévét záró vizsgaidőszakra időzítette "MEMOlife" fantázianevű termékének médiakampányát.
"Az agy vitaminjaként" reklámozott szerről természettudományi és gyógyszerészi végzettségem hiányában nem tisztem véleményt mondani, ellenben a téma maga, a központi idegrendszer és a memória fitten tartása laikusok számára is érdekes lehet. A kolin és inozit nevű B-vitaminszármazékokkal csak az elmúlt évtizedben kezdett alaposabban foglalkozni a biokémia, a vegyészet és az orvostudomány. A kolin anyagcseréje során acetilkolinná alakul, amely az úgynevezett neurotranszmitterek egyik tagja. Segítségével jutnak át az információk egyik idegsejtről a másikra. Ha szervezetünkben nincs elég kolin a folyamat nehézkesebbé válik: hétköznapi szinten ilyenkor érezzük úgy, hogy nem tudunk koncentrálni, "nem fog az agyunk". Az említett anyagot kis mértékben testünk is elő tudja állítani (metonin, szerin fehérjeanyagok és folsav illetve B12 vitamin segítségével), de fokozott megterheléskor és idős korban külső pótlása is elengedhetetlenül fontos.
Nagy mennyisgében fordul elő tojássárgájában, májban, sörélesztőben és búzacsírában. Az inozitot egyfajta természetes nyugtatóként tartja számon a kutatók egy csoportja. Ahhoz, hogy agyunk effektíven működjön fontos az ellazulás, a feszültségek oldása, a pihenés. Ezekben a folyamatokban kap nagy szerepet. A cyclohexanhexol nélkl működésképtelen lenne a központi idegrendszer, a vese, a pajzsmirigy, a tobozmirigy és a vérlemezkék. Hozzájuthatunk hús, tej, gabona, gyümölcsök, dió- és főzelékfélék fogyasztásával. Figyelem: a koffeint az inozit egyik legnagyobb ellenségeként tartják számon. A lecitin a kémia kötések egyik csoportjának neve, ahová többek között a lipidek, foszfolipidek, zsírsavak és a glicerin tartoznak. Testünkben a májban, sejtemembrán képzésében és zsíremésztés szakaszaiban bír fontos szereppel, és ezek mellett még számos funkciót lát el. Mindkét említett B-vitamin származék alkotóeleme a lecitinnek, ezért pótlásuk a lecitinnel is megtörténhet. Tojásban, májban, pékárukban, földimogyoróban, margarinban található meg.
A vizsgaidőszak elmúltával is csak ajánlani tudom a fenti anyagok valamilyen úton történő fogyasztását, mert az öregedés folyamán az életben tartó szervek (szív, máj, vese) egyre több kolint vonnak el a szervezet többi részéből, aminek hatásaként gyakran fordulnak elő memóriazvarok és koncentrálási nehézségek, és később akár az Alzheimer-kór kialakulásához is vezethet.
Utolsó kommentek