Linkblog

Címkék

2008 (1) 4es metró (1) afrika (1) agy (1) al kaida (1) amerika (3) anglia (1) arisztotelész (1) ausztria (2) balkán (1) barack obama (3) baromság (1) bécs (1) blog (2) budapest (1) budapest bamakó (1) bulgária (1) caucus (3) civil (1) concha győző (1) dakar (1) demo (1) demokrácia (1) demszky (1) eb2008 (1) efa (1) egyetem (7) egyiptom (1) elle (1) elnökválasztás (1) energia (1) (1) európa (1) film (1) függetlenség (1) gmo (1) gondolat (1) gyógyszer (1) hillary (1) hillary clinton (3) indiánok (1) interjú (2) jegyzetek (1) jobbik (1) jogállam (1) jóléti (1) kedvenc (1) kirándulás (1) kisebbség (1) koalíció (1) konzervatívizmus (1) kormányzati negyed (1) koszovó (1) közigazgatás (2) közvetlen (1) külpol (1) lánczi andrás (1) liberalizmus (1) május1 (1) málta (1) mauritánia (1) mccain (1) medvegyev (1) melegfelvonulás (1) mélygarázs (1) memória (1) menekültek (1) mezőgazdaság (1) minisztérium (1) modell (1) mpr (1) myspace (1) nagykoalicio (1) nápoly (1) németország (1) népszavazás (1) neptun (1) obama (1) olaszország (1) olimpia (1) oroszország (4) párt (1) pg (1) plakát (1) pszichoanalízis (1) putyin (3) retro (1) romney (1) sorozat (1) spanyolország (1) svédország (1) szemét (1) szerbek (1) szociáldemokrata (1) szocializmus (1) szocsi (1) tanulás (1) tárgyfelvétel (1) terrorizmus (1) török gábor (3) tudomány (1) tv (1) usa (2) usa választások (3) választás (4) valasztasi rendszer (1) választások (1) vicc (1) vizsgaidőszak (1) vizsgajelentkezés (1) Címkefelhő

Politológusnaptár

Coupe De Jerome

Utolsó kommentek

Friss Hírek

Nincs megjeleníthető elem

Mi

Mi legyen az oldal címe?
View results

www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos from bcepolitologia. Make your own badge here.

2008.01.12. 21:46 Gaaast

Lakota sziget a sápadtarcúak tengerében?

          Szasulja szerdai bejegyzése utáni eszmecserében felmerült Koszovó függetlenedésének kérdése is. A népek, népcsoportok vagy vallási felekezetek autonómiára vagy egy új ország megalapítására irányúló törekvései nemcsak a közvetlenül érintett állam(ok) polgárait osztja meg a többi politikai témánál erősebben, hanem a többi olyan felet is, ahol jelentős számú kisebbség/etnikai csoport él a (relatív) többség mellett. 

            A témában a hazai média természetesen a minket közvetlenül érintő erdélyi autonómiaelképzelésekről számol be a leggyakrabban, és (sajnos) sok esetben informálnak a Szlovákiában egyre általánosabbá váló magyarellenes megnyilvánulásokról is. Emellett az iraki háború kapcsán hallhatunk a siiták és szunniták közti véres akciókról, afrikai törzsi ellentétekről és az ezredforduló óta ismét lángoló izraeli-palesztín konfliktusról. Fontos azonban látni, hogy elszakadási szándékok újabban a világ békésebb, fejlettebb részein is meghatározó témái az adott országok politikai napirendjének. Arrafelé tárgyalásos úton, részletes menetrendet felvázolva és biztosítékokat is beépítve képzelik el a folyamatot, amelyet mindkét fél konszenzussal elfogad el. Ezeket szem előtt tartva furcsa és meglepő a lakoták december közepi lépése, mellyel az USA-val kötött szerződéseik visszavonását tartalmazó levelet küldtek el a szuperhatalom külügyminisztériumába (forrás: http://www.nol.hu/cikk/475679/). A cikk tévesen egyenlőségjelet tesz a sziúk és a lakoták közé. A lakoták a sziúk három etnikai divíziója közül a legnagyobb. Leghíresebb közülük a Kispál és a Borz által is megénekelt Ülő Bika és Vörös Felhő, illetve az egyik legnagyobb harcos, Szilaj Ló. A Nagy indiánkönyv lelkes olvasója J. F. Cooper elfogultsága miatt véres, "sziú kutyaként" ismerheti őket, akik fennmaradásukért akár a sápadtarcúakkal is szövetkeznek és elárulják a többi törzset. Ha megnézzük a történelmet láthatjuk, hogy mekkora tomahawk van az írók és költők kézében (mondjuk nem tényszerűségéért rajonganak sok-sok ezren az indiánregényekért). A sziúkhoz tartozó dakoták valóban kötöttek kereskedelmi egyezményeket, de korántsem ez volt a jellemző. A XIX. század közepén rezerervátumokba zárták őket, amelyek területe a mai napig folyamatosan változik a fehérek éppen aktuális szükséglete függvényében (kőolaj, fa, stb). Az első jelentősebb összecsapásra az 1862-es éhinséget követően került sor, mikoris egy kereskedő azzal küldte el az elégedetlen, alultáplált őslakosokat, hogy egyék a füvet vagy a saját sz****kat. Ennek eredményeként a nyáron farmereket támadtak meg, öltek meg, és fosztottak ki, amelynek a novemberben és decemberben hozott halálos ítéletek kihérdetései vetettek végett. 600 dakota kivégzését az amerikai történelem legnagyobb tömeggyilkosságának tartják mind a mai napig. Az egy évtizednyi csend után kitört Vörös Felhő vezette háború a inián győzelemmel zárult, megszerezve Powder River Country feletti ellenőrzést. Feket Domb háborúja után a szomorú végű Sebesült Térd-i események (a fehérek a rezervátumba toloncolás közben 150 férfit, nőt és gyereket lőttek le, 1890) a sziúk beletörődtek sorsukba. Most azonban egy új, független államot akarnak létrehozni Észak és Déldakota, Wyoming, Nebraska és Montana területén, saját útlevéllel és külföldi képviseletekkel. A cél érdekében jogilag el tudják lehetetleníteni az ingatlanok adás-vételét, ami megnehezítheti az ásványkincsek kiaknázását.

         Sajnos azóta csend van az ügy menetéről a médáiban. Se a  BBC, se a New York Times oldalán nem találtam információkat arról, vajon válaszolt a külügyminisztérium az indiánoknak, és azok vajon éltek-e a kezükben lévő jogi eszközökkel. Az mindenesetre figyelemre méltó, hogy az 1990-es átalakulásokat követően sokan úgy vélték, hogy vége a történelemnek, a határok állandósága mellett az építkezés korszaka köszönt be, de máig vannak olyan sebek, melyek begyógyítása nélkül csak nehezen lehet békésen és bizalommal élni egymás mellett. 

4 komment

Címkék: usa függetlenség kisebbség indiánok


A bejegyzés trackback címe:

https://polip.blog.hu/api/trackback/id/tr84295032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jusz 2008.01.13. 11:12:27

Hajrá hajrá!!!

Akira phd 2008.01.13. 12:17:54

Én is az indiánoknak szurkolok, de azért a gonosz sápadtarcúakban elég keményen dolgozik a bűntudat, amiből bizonyos törzsek nagyon jól élnek. Kárpótlásként az elvett földért és többszázezer ember életéért a kormány biztosította azt a jogot, hogy a rezervátumokban kaszinókat üzemeltessenek. ebből például a floridai Szeminol törzs megvette a Hard Rock Cafe láncot. nem olyan, mint a szabad prérin bölényre vadászni, de azért ez nem rosz törlesztés. (persze nyilván nem minden törzsnek megy ilyen jól, de a sötét múlt komoly zsarolási potenciál)

gurkaserpa 2008.01.13. 17:59:13

bocsi, totális off, de találtam egy nagyon vicces oldalt: www.tarfor.hu
marxista portál a legkomolyabban gondolva, még TGM is publikál náluk.
a kedvencem: ,,Kiállunk Kuba önrendelkezési joga mellett és szolidaritásunkról biztosítjuk Kuba népét.,,
wannabe TEKeseknek pedig ajánlom ezt a cikket: www.tarfor.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=58&Itemid=31

gurkaserpa 2008.01.13. 18:07:00

najó, pakoljunk a másik oldalra is: www.kapitalizmus.hu
süti beállítások módosítása