Linkblog

Címkék

2008 (1) 4es metró (1) afrika (1) agy (1) al kaida (1) amerika (3) anglia (1) arisztotelész (1) ausztria (2) balkán (1) barack obama (3) baromság (1) bécs (1) blog (2) budapest (1) budapest bamakó (1) bulgária (1) caucus (3) civil (1) concha győző (1) dakar (1) demo (1) demokrácia (1) demszky (1) eb2008 (1) efa (1) egyetem (7) egyiptom (1) elle (1) elnökválasztás (1) energia (1) (1) európa (1) film (1) függetlenség (1) gmo (1) gondolat (1) gyógyszer (1) hillary (1) hillary clinton (3) indiánok (1) interjú (2) jegyzetek (1) jobbik (1) jogállam (1) jóléti (1) kedvenc (1) kirándulás (1) kisebbség (1) koalíció (1) konzervatívizmus (1) kormányzati negyed (1) koszovó (1) közigazgatás (2) közvetlen (1) külpol (1) lánczi andrás (1) liberalizmus (1) május1 (1) málta (1) mauritánia (1) mccain (1) medvegyev (1) melegfelvonulás (1) mélygarázs (1) memória (1) menekültek (1) mezőgazdaság (1) minisztérium (1) modell (1) mpr (1) myspace (1) nagykoalicio (1) nápoly (1) németország (1) népszavazás (1) neptun (1) obama (1) olaszország (1) olimpia (1) oroszország (4) párt (1) pg (1) plakát (1) pszichoanalízis (1) putyin (3) retro (1) romney (1) sorozat (1) spanyolország (1) svédország (1) szemét (1) szerbek (1) szociáldemokrata (1) szocializmus (1) szocsi (1) tanulás (1) tárgyfelvétel (1) terrorizmus (1) török gábor (3) tudomány (1) tv (1) usa (2) usa választások (3) választás (4) valasztasi rendszer (1) választások (1) vicc (1) vizsgaidőszak (1) vizsgajelentkezés (1) Címkefelhő

Politológusnaptár

Coupe De Jerome

Utolsó kommentek

Friss Hírek

Nincs megjeleníthető elem

Mi

Mi legyen az oldal címe?
View results

www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos from bcepolitologia. Make your own badge here.

2008.04.08. 18:29 Gaaast

Röviden a GMO-król

             Várhatóan a napokban kerül a kormány elé  a génkezelt élelmiszerek ügye. Egy halvány sejtésünk szerint a húsz állandó olvasónk fele kormánytag, ezért fontosnak tartjuk, hogy foglalkozzunk a témával. Eddig hazánkban öt régi tagországgal egyetemben moratóium volt érvényben mindennemű genetikailag módosított szervezettel kapcsolatban, és ez várhatóan a jövőben sem fog változni. Kérdés csak az, hogy ez meddig maradhat így?

 

             A földünkön egyre aktuálisabbá váló és egyre erősődő gazdasági, társadalmi és környezeti problémák megoldásának egyik kulcsát a tudományos világ jelentős része a genetikailag módosított szervezetek (GMO, genetically modified organism) elterjesztésében látja. A folyamatosan emelkedő élelmiszerárak, a harmadik világ éhező népességének növekedése, a javak aránytalan elosztása, az egyre kritikusabbá váló szárazság és vízhiány, valamint a kártevők elleni küzdelem mind-mind olyan kihívásokat állítanak a politikusok, közgazdászok, kutatók és a termelők elé, amelyek tartós, mindenki számára elfogadható megoldása az elkövetkező évtizedek egyik sarkallatos feladatának ígérkezik. A disputák aktuális volta ellenére a közvélemény nem tájékozott az új technikák előnyeivel és hátrányaival kapcsolatban, pedig ha van téma, amely mindig is meg határozta és meg is fogja határozni a történelmet, az a lakosság élelmiszerre való ellátása. A nemzetközi jog tiszteletben tartása mellett a XXI. században már nincs lehetőség a szomszédos országok leigázására a termékenyebb a földért és a kedvezőbb termelési adottságokért.

            A GMO-k népélelmezési célból való meghonosítása lehet a kulcsa tudósok egy részének véleménye szerint a bajok orvoslására, míg egy másik részük ezen termékek minél szélesebb korlátozását látják elengedhetetlennek. A technológia tulajdonképpen egy több ezer éves módszer, nemesítés (vagyis a keresztezés egyik fajtájának) alapjain nyugszik. Már az ókorban is elterjedt volt, hogy egy faj illatosabb virágú fajtáját házasították a faj szebb virágú fajtájával, amelynek eredményeként egy illatós és virágú fajta jött létre. A modern génmódosítás során is ezt a folyamatot alkalmazzák laboratóriumi körülmények között, kevesebb idő alatt, nagyobb hatékonysággal. A mezőgazdaságban a cél olyan fajták kifejlesztése, amelyek adott körülmények között a legnagyobb hozmot hozzák legkisebb befektetés mellett. A laboratóriumi kísérletezések még csak egy emberöltőnyi múltra vezethetők vissza, de az eddigi tapasztalatai nyomán kezd kikristályosodni a pro és kontra tábor is.

Pro:    Flexibilitás

Egy adott termőterület összes sajátosságait (vízhozam, hőingadozás, talajszerkezet) figyelembe vevő génkomponenst akár egyedi megrendelésre is képesek előállítani. Ennek köszönhetően olyan helyeken is lehetőség lehet az élelmezés szempontjából fontos élelmiszereket termeszteni, ahol ez eddig elképzelhetetlennek tűnt.

Gazdasági előnyök

Növekedést fokozó génekkel az eddigivel megegyező ráfordítással többszörös hozam érhető el. Előnyként beszélhetünk a csökkenő költségekről is mint például növényvédőszerek használatának visszaszorulása, csökkkenő öntözési költségek, melyek a gazdasági oldalón túl környezeti előnyként is fontosak.

     Fontos megjegyezni: a köztudattal ellentétben a gének módosítása (hozzáadás, elvétel) során nem kerül sor egyéb kémiai anyagok felhasználására. A folyamatban a növények tulajdonságait hordozó gének kombinálása folyik, nincs szó vegyszerek vagy E számok hozzáadásáról. Kártevőket tűrő gének birtokában nem lenne szükség vegyszerekre, ami egy nyomós érv még a környezetvédők körében is a módosított szervezetek mellett. Az előnyökről összességében elmondható, hogy a GMO-k elterjesztésével olyan lehetőségek állnak az emberiség előtt, amelyekkel egy sor olyan problémát lehetne kezelni, amelyek szorosan összefüggenek egymással, és eddig nem volt a kezelésükre reális alternatíva. Földünk olyan régióban lenne mód élelmiszernövények termesztésére, ahol eddig gondolni sem lehetett rá, és a térség éhező lakói nemzetközi szervezetek segélyeire szorultak, amik az esetek többségében a korrupt kormányok kezei között tüntek el. Egy ilyen hátrányos terület gazdasági lendületet kaphatna, nem szorulna külföldi importra, a lakosság pedig nem éhezne, hanem bekapcsolódna a gazdasági vérkeringésbe.

Kontra: Bizonytalanság

Az eddigi kísérletek nagy részét azok a multinacionális cégek finanszírozták, akiknek elemi érdekében áll a génmódosított élelmiszerek szabad forgalamazásának engedélyezése. Nem lehet tudni az estleges későbbi élettani hatásokról, a későbbi kereszteződésekről, a keresztezett fajták későbbi generációiról

 Közhangulat

A gazdák szerint eladhatatlan lenne a megtermelt termények nagy többsége, mert a fogyasztók negatív képzeteket társítanak a génmódosított termékek mellé. Ez a tájékoztatás hiányának, illetve annak egyoldalúságának tudható be, ám amíg nem lesznek független kísérletek a témában, addig nem várható el senkitől az objektív tájékoztatás.

 

Összességében elmondható, hogy a legnagyobb hangsúlyt a közeljövőben a GMO-kkal kapcsolatos kétségek eloszlatására kell helyezni. Tanulmányozni kell az eddigi vizsgálatokat, további vizsgálatokat kell folytatni az élettani hatásokról, és mindenek előtt a módosított gének kordában tartásáról.

        2004 óta az EU, ha szigorúan is, de engedélyezte 11 féle vetőmag szabad használatát és kereskedelmét  az unión belül. Jelenleg körülbelül 1000 négyzetkilóméteren termesztenek valamilyen GMO-t, amely a világ termeléséhez viszonyítva marginális. (Világviszonylatban kb. 1millió négyzetkilóméteren termelnek módosított génű terményeket, ebből az amerikai kontinens részesedése 90%). A közösség tagjai megtilthatják ezek forgalomba kerülését a határaikon belül, de ez csak egy átmeneti lehetőség. Ha a tiltás alapjául szolgáló kifogást az unió illetékes szerve (EFSA, Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal) nem tartja megalapozottnak, akkor az feloldhatja a moratóriumot. Hazánkon kívül jelenleg 5 régi tagország tart érvényben moratoriumot, ám a közhangulat mindig mindenhol változik. Például a legnagyobb mezőgazdasági termelő Franciaország a szabályozás szigorításán dolgozik, addig Németország támogtja a biotechnológiáját a gazdasági növekedés reményében.

         Magyarországon két közhely van jelen, amelyből kiindulva a kormány a véleményem szerint kiindulhat a genetikailag módosított élelmiszerekkel kapcsolatban:

  • Magyarország agrárország
  • Magyarországon erős a szellemi tőke, magas az egy főre jutó Nobel-díjasok száma

Ha ezt a két alapigazságot vesszük figyelembe, hazánk élen járhatna a biotechnológia terén. Nem kell itt rögtön hatalmas GMO kukoricamezőkre gondolni, hanem az ország a kutatók központja lehetne, amik köré egy Európában vagy akár a világban vezető know-how települhetne, megalapozva ezzel egy esetleges sikerágazatot Magyarországon

4 komment

Címkék: tudomány gmo mezőgazdaság


A bejegyzés trackback címe:

https://polip.blog.hu/api/trackback/id/tr94418746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gurkaserpa 2008.04.14. 23:41:20

a génekezléssel esetleg A magyar nők a legszebbek a világon közhelyre (akarom mondani iszonyatos hazugságra) is rá kéne erősiteni talán

Akira 2008.04.15. 10:17:28

Kedves Szakértő Úr!
Azon gondolkodtam, hogy van két olyan esetleges kontra érv, amely nem szerepelt a listában (persze, mert ezeket én találtam ki). MIndkettő az új területeken történő GMO termesztéssel kapcsolatos: először is, ha egy valamilyen adottságú területen (például sivatag, vagy mocsár) elkezdünk élelmiszereket termelni, az az egész terület ökoszféráját felboríthatja, márcsak az emberi beavatkozás, de a megváltozó növényvilág miatt is. A probléma ezzel nem az lenne, hogy visítanának a környezetvédők, hanem az, hogy az ökológiai katasztrófa nem vicc, lehet, hogy jóllakának az emberek, de a megszokott környezetük teljesen megváltozna, nem feltétlenül a jó irányba.egy ilyen folymat végeredménye képpen az egész világ lehetne egy nagy szántóföld, ami nem teljesen felel meg a biodiverzitás elvének. A másik felvetés hangozhat akár kukacoskodásnak is, de azért érdemes rajta elgondolkodni. Azt mondod, hogy speciális GMO-k kikísérletezésével és termesztésével esetlegesen jól lehetne lakatni a harmadik világot. Igen ám, de mi van akkor, ha önellátó gazdaságok helyett esetleges külföldi nyomás hatására ugyanolyan monokultúrák alakulnak ki, mint Kamerunban és Ghánában, ahol az egész mezőgazdaság a kakaótermesztésre épült rá, így gyakorlatilag ezen országok gazdasága a Nestle kényétől-kedvétől függ? Bekapcsolódnának ugyan a gazdasági vérkeringésbe, de halmozottan hátrányosan, mert szegény, rossz infrastruktúrájú országokról beszélünk amelyek így még ráadásul teljesen ki is lennének szolgáltatva egy ágazatnak, esetlegesen pár cégnek. Nem állítom, hogy ez csak így lehet, de ez is egy alternatíva, nem is precedens nélküli, és azt gondolom, hogy amikor ilyen kérdésekről alkotunk véleményt, mint a sziklán növő kukorica, akkor ezeket a lehetőségeket is bele kell vennünk a képletbe.

Gaaast 2008.04.15. 14:29:52

Az elhangzott kritikáknak szerintem is van valamilyen alapja. Lássuk be: a tudomány elméleteket gyárt, és a tudósok 99%-át jó cél vezérli az elméletei megalkotásában. A maghasadással kísérletezők szeme előtt sem Hirosima és Nagaszaki lerombolása lebegett, hanem újfajta energiaforrások kifejlesztése. A problémát Dürrenmatt vetette legszemléletesebben papírra, ahol három fő kategóriát nevez meg (németül írom, mert nem tudom, hogy a magyar fordításban miként szerepelt): Grundlagenforscher, Techniker, Anwender. A mű egésze a felelősségről szól, és a végére Dürrenmatt véleménye is kiderül. Szerinte a végfelhasználók kezében van a kulcs, őket terheli a felelősség. Az örökítőanyagokkal kisérletezők is jobbá akarják tenni a világot, és amikor a génkezelésről vagy a klónozásról megy a vita, akkor nem a multikat akarják kiszolgálni, nem hadsereget akarnak klónozni, hanem emberek életét akrják megkönyíteni vagy a betegségüket meggyógyítani. Az elhangzott kritikával számolni kell, de nagyrészt rajtunk is múlik, mi lesz a GMO-k sorsa.
Éljenek a magyar lányok

Akira 2008.04.15. 15:20:55

Teljesen igazad van, kedves barátom. A mi tudományunk viszont sajnos nem olyan idedealista, mint a természettudomány, ezért írtam, amit írtam. Nyilván én is látom, hogy a GMO egy lehetőség, amit jól is föl lehet használni, csak baromira oda kell figyelni, hogy úgy legyen.
Éljenek!
(főleg a zsidó magyar lányok;) )
süti beállítások módosítása