Linkblog

Címkék

2008 (1) 4es metró (1) afrika (1) agy (1) al kaida (1) amerika (3) anglia (1) arisztotelész (1) ausztria (2) balkán (1) barack obama (3) baromság (1) bécs (1) blog (2) budapest (1) budapest bamakó (1) bulgária (1) caucus (3) civil (1) concha győző (1) dakar (1) demo (1) demokrácia (1) demszky (1) eb2008 (1) efa (1) egyetem (7) egyiptom (1) elle (1) elnökválasztás (1) energia (1) (1) európa (1) film (1) függetlenség (1) gmo (1) gondolat (1) gyógyszer (1) hillary (1) hillary clinton (3) indiánok (1) interjú (2) jegyzetek (1) jobbik (1) jogállam (1) jóléti (1) kedvenc (1) kirándulás (1) kisebbség (1) koalíció (1) konzervatívizmus (1) kormányzati negyed (1) koszovó (1) közigazgatás (2) közvetlen (1) külpol (1) lánczi andrás (1) liberalizmus (1) május1 (1) málta (1) mauritánia (1) mccain (1) medvegyev (1) melegfelvonulás (1) mélygarázs (1) memória (1) menekültek (1) mezőgazdaság (1) minisztérium (1) modell (1) mpr (1) myspace (1) nagykoalicio (1) nápoly (1) németország (1) népszavazás (1) neptun (1) obama (1) olaszország (1) olimpia (1) oroszország (4) párt (1) pg (1) plakát (1) pszichoanalízis (1) putyin (3) retro (1) romney (1) sorozat (1) spanyolország (1) svédország (1) szemét (1) szerbek (1) szociáldemokrata (1) szocializmus (1) szocsi (1) tanulás (1) tárgyfelvétel (1) terrorizmus (1) török gábor (3) tudomány (1) tv (1) usa (2) usa választások (3) választás (4) valasztasi rendszer (1) választások (1) vicc (1) vizsgaidőszak (1) vizsgajelentkezés (1) Címkefelhő

Politológusnaptár

Coupe De Jerome

Utolsó kommentek

Friss Hírek

Nincs megjeleníthető elem

Mi

Mi legyen az oldal címe?
View results

www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos from bcepolitologia. Make your own badge here.

2008.01.09. 17:42 Szasulja

Újra hidegháború?

Az amerikai Stratfor, stratégiai kutatások intézete a tegnap megjelent Éves előrejelzés 2008-ra című munkájában a következőket jósolja: Oroszország erősebb geopolitikai helyzetben lesz, mint a hidegháború vége óta valaha.
Mely tények vezettek erre a megállapításra? Nos, a jelek szerint a nagy rendszerváltás után elkezdődött militáris eróziót nagyjából megállították, (hmm, a napokban olvastam valahol, hogy állítólag a szovjet tankok 90%-ával nem tudják, hogy mi történt - upgrade: ami nyilván ebben a formában nem korrekt, de aki látott egy "Lord of War"-hoz hasonló filmet annak beindul a fantáziája) és a hadsereg új korszerű fegyverekkel való felszerelése megkezdődött.
A magas olajáraknak köszönhetően az ország tömve van az "olajdollárokkal", az adósságok eltűntek. Sikerült elfojtani a csecsen lázadást.
A politikai hatalom centralizálása nagymértékű, szinte teljesen el lett nyomva az ellenzék. Ennek ellenére (vagy pont ezért) a rezsim igen népszerű az országban, mint az a (kissé gyanús lebonyolítású) parlamenti választásokon is láttuk ahol Putyin pártja 2/3os többséget szerzett.
Ugyanakkor a Stratfor elemzése szerint Oroszország energiai monopóliumát próbára teheti a 2008-ban építendő új kínai olajvezeték, mely Kazahsztánon Türkmenisztánon keresztül alternatívát adhat az oroszok kikerülésére. Ráadásul a Kína által folyamatosan fejlesztett infrastruktúrális hálózat a közép-ázsiai országok számára egyre inkább a föld legnépesebb országát teszi szimpatikussá, szemben a volt szovjet kapcsolatok továbbvitelével.
A 2008-as évre jósolták az orosz energiaipar konszolidációjának fináléját, mely során a két legnagyobb energiaszolgáltató cég, vagyis a Gazprom és a Rosneft (ejtsd:rásznyefty) bekebelezi a még létező független olajozó cégek többségét.
Ugyanakkor az elemzés felhívja a figyelmet arra is, hogy Oroszország enegriapolitikai befolyása túlhaladt csúcspontján, hiszen idén több földgáz-projekt is beindulhat Kelet-Európában, csökkentve a térség függőségét Moszkvától, valamint nagyobb lehetőséget ad az esetleges elutasító magatartásra.
Oroszország ezért kénytelen lesz konfrontálódni kellettel, hiszen a jelenlegi helyzetben az erejük egy viszonylagos tetőponton van, míg Amerikáé egy relatíve mélyponton. Ám ez a helyzet megváltozhat amennyiben USA kivon Irakból. Tehát Oroszországnak ki kell ezt aknáznia, amennyiben el akarja kerülni a 90-es évekhez hasonló geopolitikai meghátrálást.
Konfrontáció alatt nem feltétlenül kell háborút érteni. Inkább egy kisebb konfliktust, mely rávilágít Oroszország erősségére, szemben Kelet-Európa gyengeségével.
A Stratfor szerint az egyik ilyen lehetséges ütközőpont Koszovó lehet. Hiszen Oroszország nyíltan ellenezte a függetlenségi törekvéseket, és a presztizsveszteség több lenne egy  egyszerű "arconcsapásnál". Ezt elkerülendő nem kell mást tennie, csak világossá tenni Európa számára, hogy Koszovó nem ér meg egy elmérgesedő konfliktust Moszkvával. (hmm, egy amolyan gyáva nyúl játéknak lennénk szemtanúi?) 
Az analízis szerint, ha végzett a Közel-Keleten Amerika a volt szovjet tagállamokba csoportosíthatja át haderejét, ahol egyre nagyobb befolyásra törekszik Oroszország is. Ha ez megtörténik Moszkvának egy újjáéledő USA-val kell szembenézni, amelynek szövetségesei vannak Európában, Ázsiában és a Közel-Keleten is. Oroszországnak ki kell tehát használni Amerika jelenlegi helyzetét, és újra kell értelmeznie közvetlen szomszédaival való kapcsolatát, különben egy számára kedvezőtlenebb hidegháborúra emlékeztető állapotban lesz része.

A cikk a www.en.rian.ru-ról lett koppintva. Az értelmezéshez fontos figyelembe vennünk, hogy ez egy amcsi elemzés, egyes pontjait az oroszok talán máshogy gondolják.

28 komment

Címkék: amerika oroszország energia 2008


A bejegyzés trackback címe:

https://polip.blog.hu/api/trackback/id/tr93290782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gurkaserpa · http://www.newkidsontheblob.blog.hu 2008.01.09. 18:20:36

,,ha végzett a Közel-Keleten Amerika a volt szovjet tagállamokba csoportosíthatja át haderejét,,
szerintem nincs ember, aki ezt a közeljövőben támogatná néhány military-buzi rednecken kívül.

egyébként a vicces az, hogyha tényleg kialakul valamiféle szembenállás koszovó kapcsán, Szlovákia is az oroszok mögött fog felsorakozni, mert bár más okból, de ők is ellenzik a függetlenség kikiáltását. én nem szeretném ha a gyerekeimnek megint kötelező lenne az orosz a suliban :)

Szasulja · http://polip.blog.hu 2008.01.09. 18:33:39

Soha nem volt neked kötelező oroszt tanulni, honnan tudod, hogy milyen az. Lehet, hogy gyermekeid egyenesen élveznék. :)
Egyébként tényleg vitatható a dolog, dehát ez csak egy jövendőlés, majd meglátjuk mennyi jön be belőle.

seabeast 2008.01.09. 18:48:53

Üdv

Az ilyen kacsákkal (orosz tankok 90%-a eltűnt) azért szerintem nem kéne foglalkozni:) Persze biztos volt amit elbizniszeltek, de a töredékét csak a teljes állománynak.
Amúgy meg Oroszország végtelenül kiszolgáltatott, ha tetszik, ha nem. Az egész "orosz csoda" az olaj és a földgáz erőltetett kitermelésének köszönhető. De közben brutálisan csökken és öregedik el a lakossága, az ország jelentőst területei szó szerint elnéptelenednek (főleg az északon a Távol-Keleten lévő amúgy iparilag és gazdaságilag fontos telepesvárosok, mert már nem lehet erőszakkal ott tartani a mérnököket és a műszaki személyzetet úgy mint '90 előtt). De az egész orosz ipar is végtelenül le van gatyásodva, kivéve talán a fegyvergyártó részleget, ami azért még tud exportálni, de jellemzően csak a 3. világba és Iránba. Annyi pozitívum történt, hogy az adóssághegyet eltüntették. Az egyetlen esélyük pedig, hogy bejönnek Putyin megaprojectjei, mint hogy az orosz repülőgépgyártást a Boeing és az Airbus szintre fejlesztik, vagy embert küldenek az Marsra 20 éven belűl. Ha nem, akkor az orosz medve az olajkorszak után igencsak nehéz helyzetben lesz.

gurkaserpa · http://www.newkidsontheblob.blog.hu 2008.01.09. 19:18:02

azért fogják utálni, mert kötelező lesz. a gyerekeimet ugyanis ilyen punk szellemiségben fogom nevelni, tudod

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2008.01.09. 19:22:27

Szavak, szavak, szavak.

Igazából, az van, hogy pár megmondóemberen kívül legtöbbünk számára Oroszország egy terra incognita. Hányan jártatok ott?
Mit tudunk mi a ruszkikról, azonkívül, amit a manipuláló médiánk idedob, hogy csámcsogjunk rajta?

Én a jövőt illetően nem jósolnék, csak a közelmúlttal kapcsolatban írom le a véleményem.

Oroszország az iszákos Jelcin alatt a bomlás utolsó előtti stádiumába jutott. Csak úgy hemzsegtek ott akkor a külföldi titkosszolgálatok (CIA, MOSZAD, MI5 főleg), amelyek helyi embereket (Hodorkovszkij, Berezovszkij, Abramovics stb.) felkarolva megpróbálták rátenni a kezüket a ruszkik által birtokolt nyersanyagforrásokra.

Putyin ennek vetett véget, és ennek köszönhető a mai gazdasági fellendülés, az éleszínvonal emelkedése, a technológiai ambíciók.

Magyarországon sajnos ez nem történt meg, itt a szorongató küladósság miatt az országot eladták kilóra.

Szasulja · http://polip.blog.hu 2008.01.09. 19:23:34

a kacsát pontosítottam. az oroszországot érintő problémák kivesézése egy másik bejegyzés tárgya kéne, hogy legyen. Kétségtelenül vannak gondok. Bár az egyetlen esélyhez rögtön kettőt mondtál. (bár a másodikkal nem teljesen értek egyet-már ami azt illeti, hogy egy esetleges orosz marsraszállás megoldaná a gondokat). Ugyanakkor az olajkorszak eltart még egy pár évig, és reméljük, hogy az ott élő 150millió ember közül majd csak lesz egypár, aki kitalál vmit, "kis országuk megmentése" érdekében

seabeast 2008.01.09. 19:30:11

Egyetlen esély az az, ha az orosz ipart modernizálják (erős kutatói bázissal, jó színvonalú oktatással és a világpiacon is eladható, magas hozzáadott értékű termékkel. Ha ez nem lesz meg akkor szerintem nekik kakukk:)
S erre írtam két példát, hogy vannak is erre terveik. Olajkorszak meg nem tudjuk meddig tart, ha minden igaz még 50-100 évig is ez maradhat a fő energiaforrás mert annyi van belőle, de mi lesz ha az alternatívok fejlesztése mondjuk 20-25 év múlva óriási áttörést okoz? Akkor hiába lesz olaj, a kutyának nem kell majd már, max a hajukra kenhetik:)

Astro 2008.01.09. 20:05:19

gurkaserpa: A szlovákok a magyarkérdés miatt vannak az oroszok mellett nemde? Mi meg két tűz között vagyunk megint ebben a a kérdésben. Ha támogatjuk az albánokat - márpedig a napokban elismerték, hogy támogatjuk - akkor hivatkozhat rá az erdélyi magyarság, a délvidék, felvidék blabla. Viszont ha koszovó független lesz, számolni kell azzal a ténnyel, hogy a szerbek szükségszerűen - vagy stratégiai megfontolásból - egyszerűen beraknak a vajdaságba többszázezer szerbet, így megszüntetve a másik hivatkozási alapot, nevezetesen azt, hogy "Gecisokanvagyunk,miértnincsautonómiaBAAAZMMEEEG" :) remélem értem magam

bloodhound 2008.01.09. 20:10:40

oroszo. egyelőre csak egy kamugombóc, egyelőre inkább látványos propagandát folytat, valós erő nem nagyon van mögötte, azonban veszélyes kamugombóc, és ez itt a probléma. mostanában pl. dokfeléhasonló cikkekbe ütköztem, mint ez itt: www.haborumuveszete.hu/rovatok/hirek/utokepesebbe_valnak_az_orosz_pancelos_erok/
nem más, mint "píár". vagy egy másik, amit szintén ma olvastam (csak azt már dög voltam újra megkeresni),és amiben azt írják, hogy 2024 körül embert küldenek a marsra (hamarabb, mint az usa, vagy akárki más), noha a seggük kilátszik az "űrkutatás" (= profitorientált, űrturista baromkodás) terén (is).

seabeast jól fogalmazta meg a dolgokat, ha nem változtatnak gyökeresen alapvető társadfalmi-gazdasági problémáiukon, könnyen lehet, hogy kína nyugati határai az urálnál (jobb esetben) kezdődnek egyszer...

bloodhound 2008.01.09. 20:13:21

Epikurosz 2008.01.09. 19:22:27

ja, akkora, de akkora nyersanyagforrásaink vannak... :))))

Szasulja · http://polip.blog.hu 2008.01.09. 20:47:20

Epikurosz: van némi közöm az oroszokhoz, voltam is már oroszországban, tervezem is, hogy megyek még. Azonban valószínüleg nem lesz alkalmam leülni Putyin bácsival megvitatni az orosz politikai kérdéseket, akármennyit is vagyok kint. Sőt megkockáztatom egyik kedves ismerősömnek sincs túl sok esélye a közeljövőben a mindenkori orosz elnöktől megkérdezni, hogy na Mi újság Oroszország? Szóval marad a manipulatív média. Csak tudni kell szelektálni.

bloodhound: veszélyes kamugombóc, de az egész csak píár? nem egészen értelek. szerintem Oroszország egy igen hangsúlyos eleme a nemzetközi politikában, és úgy néz ki ezt a részesedését a közeljövőben növelni tudja.

seabeast: tudomásom szerint a legoptimistább becslések is olyan 50 év múlvára teszik azt az időpontot, amikor az olajt ki lehet szorítani. Addig van idő. bár én továbbra is bízom benne, hogy az Orosz népben lesz pár értelmes aki megoldja a problémákat amíg lehet.
Legyen az Epikorosz által magasztalt Putyin, vagy egy ember, vagy egy ellensége.

gurkaserpa: aztán majd ilyen Apafejesen Frankeinsteinnek fogja hivatni magát a kölköd, és békatalpban fog suliba menni. Én támogatom az ötletedet :)

gurkaserpa · http://www.newkidsontheblog.blog.hu 2008.01.09. 21:02:44

bálint: de koszovó elvileg nem teremt precedenst, ha jól tudom. mármint nem lehet majd rá hivatkozni hivatalosan.

amúgy ha jól sejtem, itt már nem mindenki polos, ugye?

Geeman 2008.01.09. 21:14:06

Üdv
Szeretném részletesebben kifejteni az álláspontomat, de nem tudom hogyan lehet új bejegyzést írni. pls HELP!
G

Astro 2008.01.09. 21:14:26

Miért ne lehetne rá hivatkozni hivatalosan? Akkor nem egyenlő az elbírálás, belefutnának a kettős mércébe, amit legjobb tudomásom szerint hivatalosan nemzetközi szinten nem lehet(ne) országok között. Ő is énis, ő se énse

Akira phd 2008.01.09. 21:48:01

Szerintem Koszovó azért nem teremthet precedenst más , nagy létszámú nemzeti kissebbségeknek, mert ahhoz, hogy idáig eljussanak, ahhoz azért az kellett, hogy egy etnikai tisztogatás után háborús helyzet alakuljon ki, ami, hál'istennek például a környező országok magyar kisebbségénél nem áll fönn. És azért azt se felejtsük el, hogy koszovó gyakorlatilag már független állam, ENSZ felügyelettel. Nem mondhatja bármelyik katalán vagy székely, hogy ha ők kaptak, nekünk is kell, mert a helyzet nem ugyan az, csak első ránézésre.

gurkaserpa · http://www.newkidsontheblog.blog.hu 2008.01.09. 21:52:27

,,Dan Fried amerikai külügyi államtitkár-helyettes kijelentette , hogy Koszovó nem lenne precedens más területek számára, legyen szó akár Abháziáról, akár Dél-Oszétiáról, akár Csecsenföldről, akár Moldova Dnyeszteren túli területéről vagy Korzikáról.,,
origo

Astro 2008.01.09. 22:06:49

Attól még hogy Dan Fried aztmondja, eléggé átgondolatlan aztmondani, hogy valakinek lehet, valakinek nem. Amúgy meg volt szerintem elég etnikai tisztogatás az elmúlt évszázadban székelyföldön. Meg volt autonómiája is egy darabig. Szóval elég sokminden volt -van ottis, ami koszovóban, csak nem ennyire rövidtávon, és széttagolva

gurkaserpa 2008.01.09. 22:13:43

és a népirtás, ami magyarországon zajlik? he? izé, atnonómiát magyarországnak! www.fidesz.hu/index.php?Cikk=105924

Gaaast 2008.01.09. 22:22:46

A Dzsingisz Khán nevű híres endékás büntetőosztagot idézve: Russland ist ein schönes Land, hohohohoho. Ha Oroszország kerül terítékre, nekem mindig Kanada példája lebeg szemem előtt. Hasonló méretek, hasonló földrajzi elhelyezkedés, hasonló nyersanyagforrások. Be kell látnunk azonban, hogy a tapasztalatok alapján nem volt elég 18 év a gazdaság olyan mértékű átalakítására, mint a kisebb kelet-európai országokban. A hatalmas kterjedés mellett nagy szerepet játszik az, hogy a szálak egy nagyon-nagyon szűk réteg kezeiben futnak össze, amit egyhamar nem lehet leváltani (békésen vagy erőszakkal is csak nehezen). Megoldás valóban a modernizálás, a külföld bevonása, és az elit lasú cseréje (+az ellenzék áttehetné székhelyét londonból)

Koszovóról meg annyit, hogy a függetlenség elnyerése tényleg egy kisebb nyakleves lenne az orosz medvének (vö. ölelő mancsok), már régóta lógott a levegőben. A katalánok a 2010-es évek közepén minden bizonnyal ki fognak válni a birodalomból, és már most is erős autonómiája van.

Örülök, hogy pörög a blogon az élet.

seabeast · http://seabeast7.blogspot.com 2008.01.09. 22:26:43

Szasulja: Van aki ezt mondja, van aki azt. Mindenesetre a dolog úgy működik, hogy X összeget fordítanak az alternatívok kutatására akkor ha 100 dolcsi az olaj, és X+n összeget akkor ha 130 már az olaj és így szépen megy felfele az olaj ára és a kutatásokra fordított összeg. S ennek következtében az eredmények is gyorsabban jönnek. Valószínű, hogy 20-25 év múlva már korántsem lesz ekkora szerepe az olajnak a világon.

Gaaast 2008.01.09. 22:37:07

A skandinávok (egész pontosan a svédek) már évekkel ezelőtt ki is találták, hogy az évtized végére függetleníteni fogják gazdaságukat a kőolajtól. Tőlünk nyugatabbra divatos zöldnek lenni, ezt szem előtt tartva egyre több kormány karolja fel a zöld kutatásokat, fejlesztéseket. Hazánkban Sólyom László volt az, aki 2005-ben javasolta egy "zöld elnökök hálózatának" létrehozását, azonban nem tudom, hogy ebből született-e valami konkrét megállapodás

Egy kis Koszovó még:
www.nol.hu/cikk/477131/

A magyar népirtás egy kicsit durva.

Akira phd 2008.01.09. 23:31:33

És hát a kormányzati negyed terve is teljesen zöld project, kár, csakhát, mint tudjuk, megsárgul, megzápult

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2008.01.11. 01:29:10

"Megoldás valóban a modernizálás, a külföld bevonása, és az elit lasú cseréje (+az ellenzék áttehetné székhelyét londonból)"

Jaj istenem, szegény orosz (valójában zsidó), Londonba menekült oligarchák. Majd ők fogják kihúzni a ruszkikat a pácból. Pont, mint a bolsevikok, az élcsapat.

Astro 2008.01.11. 11:08:17

Miért, akkor kik? A lengyelek?

Geeman 2008.01.11. 12:15:38

Kéretik a zsidóságot kihagyni az egészből, és a továbbiakban kérlek tartózkodjatok az antiszemita kijelentésektől.
Köszönöm.
G

Szasulja · http://polip.blog.hu 2008.01.11. 12:20:44

Hát oligarchák vagy nem, az ellenzék ilyen szintű háttérbe szorítása nem túl demokratikus, egy országban sem. Ezzel te sem vitatkozhatsz.
Másrészt azért elnézve a londoni oroszok gazdasági erejét, valószínüleg módjukban állna segíteni, ha arról lenne szó.
A zsidózással, meg csak óvatosan.

Egyébként megkérdezhetem, hol találtad meg az blogunkat? Jó, hogy valaki külsőssel is lehet vitázni :)

Geeman 2008.01.11. 12:27:02

A hvg jan 12-i számában pont van egy vélemény az orosz "demokráciáról", Alexander Etkind írta, aki egy angliában élő, orosz születésű irodalomtudós.

Akira phd 2008.01.11. 13:01:11

Nem vagyok benne biztos, hogy a londonban élő orosz értelmiségi ellenzék és a szintén ott habzsoló oligarchák egy és ugyan az a csoport. a milliárdosok azért nem mennek haza, mert lecsuknák őket, mint tették azt néhány kollégájukkal, ezért inkább angliában vásárolnak focicsapatokat. Aki komoly ellenzéki, és Londonban működik inkább művész, író vagy professzor, nem burzsoá. De tény, hogy mind oroszok...
süti beállítások módosítása