Linkblog

Címkék

2008 (1) 4es metró (1) afrika (1) agy (1) al kaida (1) amerika (3) anglia (1) arisztotelész (1) ausztria (2) balkán (1) barack obama (3) baromság (1) bécs (1) blog (2) budapest (1) budapest bamakó (1) bulgária (1) caucus (3) civil (1) concha győző (1) dakar (1) demo (1) demokrácia (1) demszky (1) eb2008 (1) efa (1) egyetem (7) egyiptom (1) elle (1) elnökválasztás (1) energia (1) (1) európa (1) film (1) függetlenség (1) gmo (1) gondolat (1) gyógyszer (1) hillary (1) hillary clinton (3) indiánok (1) interjú (2) jegyzetek (1) jobbik (1) jogállam (1) jóléti (1) kedvenc (1) kirándulás (1) kisebbség (1) koalíció (1) konzervatívizmus (1) kormányzati negyed (1) koszovó (1) közigazgatás (2) közvetlen (1) külpol (1) lánczi andrás (1) liberalizmus (1) május1 (1) málta (1) mauritánia (1) mccain (1) medvegyev (1) melegfelvonulás (1) mélygarázs (1) memória (1) menekültek (1) mezőgazdaság (1) minisztérium (1) modell (1) mpr (1) myspace (1) nagykoalicio (1) nápoly (1) németország (1) népszavazás (1) neptun (1) obama (1) olaszország (1) olimpia (1) oroszország (4) párt (1) pg (1) plakát (1) pszichoanalízis (1) putyin (3) retro (1) romney (1) sorozat (1) spanyolország (1) svédország (1) szemét (1) szerbek (1) szociáldemokrata (1) szocializmus (1) szocsi (1) tanulás (1) tárgyfelvétel (1) terrorizmus (1) török gábor (3) tudomány (1) tv (1) usa (2) usa választások (3) választás (4) valasztasi rendszer (1) választások (1) vicc (1) vizsgaidőszak (1) vizsgajelentkezés (1) Címkefelhő

Politológusnaptár

Coupe De Jerome

Utolsó kommentek

Mi

Mi legyen az oldal címe?
View results

www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos from bcepolitologia. Make your own badge here.

2008.07.10. 12:43 Akira Csd

Melegdobálás és ami mögötte van

Nem tudom megállni, hogy ne ejtsek szót ezen a fórumon arról, ami a melegfelvonuláson történt, és ami azóta folyamatosan zajlik. Véleményem szerint ezek az események gyönyörűen példázzák a magyar demokrácia hibáit. Először is a demokrácia és a demokratikus jogok túldimenzionálását, a magánérdek közérdekek elé helyezését és a felelősségpasszolgatás kultúráját.

.

 

2 komment

Címkék: melegfelvonulás


2008.07.07. 11:04 Gaaast

Tide of Trepidation

      Hét óra volt. Pétert egyik kedvenc power triója ébresztette, előbb a zongora, a basszus, majd a dob. Halott ember zenéje volt, tele élettel. Kitörölte a kevés álommagot a szeméből, amit az elmúlt napok szórtak az orrnyerge tővébe, és útra kelt. Testéhez tapadó, fekete felsőt, teljes lábszárát látni engedő fekete kisnadrágot húzott, cipője sárga volt és kék.

       Futni készült, haza. A kovácstól. Előtte svéd acélt lovagolt meg, a legjobb forrásból. A száradó eső fényei, a hajnal illata, és az éneklő madarak el akarták hitetni vele, hogy álomországban jár, másfél tonnás, kék lovon. Éber volt. Nem hitt a madaraknak, nem hitt az esőnek. Paripáját kikötve ismerős alakot pillantott meg: egykoron a szomszéd vármegye tanonca volt, ma mégis a mi vármegyénk tutora. Fekete pólóinge hetykén takarta testét, kék farmer, barna hasított bőrcipőt viselt. Ébenfekete paripája épp akkor vonult el előtte. Gábor volt az. Hősünk megdöbbent, ám józansága okán hamar tudta a dolgát. Fejével biccentett a füléhez telefont tartó mester felé.

-Jó reggelt! - mondta a vonalra váró Gábor.

-Jó reggelt, Tanár Úr! Szerviz? - kérdezte Péter.

-Szerviz. És Önnek?

-Nekem is szerviz. Viszontlátásra! - köszönt el a tanonc.

-Viszontlátásra! - felelte Gábor.

Mindkettejük arcán barátságos, de kellően udvarias mosoly csillant. Gábor telefonja megkapta a vonalat, Péter folytatta küldetését. Helyzetét elemeze külső és belső mosást is kért. Útban haza a tűző nap, a vizes fű, és a súlyos lég nehezítette útját. Az utolsó szem álompor is kihullott szeméből. Nem. Nem is hullott, hanem a sós lé vitte el, tágasabb mezőkre. Sár volt, és bőre vize nehezedett testére. Külső és belső mosást kért.

 

Szólj hozzá!

Címkék: török gábor


2008.07.01. 07:49 Szasulja

Miért nem utáltam meg Bécset?

Csütörtökön Bécsben jártunk Péter és Dorka (sic!). Egy hirtelen ötlettől vezérelve látogattunk ki a császárvárosba, átérezni az EB-érzést.

Szóval miért nem utáltam meg Bécset? A válasz nehezebb, mint első ránézésre tűnik, hisz’ minden adott volt hozzá. Mindenek előtt az időjárással nem volt szerencsénk. Bár mondhatnám azt is, hogy az időjárás igencsak kiba kiszúrt velünk. Persze az eső nem árthatott, mert kaptunk nagyon elegáns reklámzacskókat, amiken pont jó helyen volt lyuk (esőkabát?), így vagy 40ezer emberrel egyetemben a képen is látható nagyon divatos viseletben szurkoltunk.
A meccsről inkább nem is beszélnék. De közvetetten ez is egy nyomós érv a császárváros ellen.
Aztán ott van az éjszakázás, amelytől pár társunk annyira tartott, hogy inkább otthon maradt.

Azt hiszem a kontrák felsorolása után, mindenki biztosra vehetné, hogy többet be nem teszem a lábamat Bécsbe, de hát ott vannak a pro-k, melyekről illik pár szót ejtenem.
Először is kénytelen vagyok beismerni, hogy szép város ez a Vienna. Kár, hogy Ausztriában van. Szóval a város szépsége kompenzálta fájdalmaim egy részét. Mondjuk az eső okozta bosszúságot.
Ám mindez kevés lett volna kiváló útitársaim nélkül, akik feledtetni tudták velem minden bajomat (0-3!). Azt se tudom hol kezdjem a dicsőítést. Sicahiwapin szerzőtárs kiváló történelmi és topográfiai felkészültsége sokat segített a város megértésében, mindig tudta merre járunk, az épületek vágta az épületek funkcióját és stílusait. A legújabb youtube-üdvöske például ugye először szétszakította egyetlen lábbelijét, majd a segítőkész férfiúkat szóhoz sem engedve MacGyver-t megszégyenítő módon javította meg azt (az esőkabátjából kinyert madzaggal). Majd a legnehezebb időszakban, éjféltől hajnal háromig, óránként csuklott vagy 20 percet, de olyan mókásan, hogy lehetetlen volt depressziómmal nem felhagyni. Utoljára hagytam a talán legmeghatározóbbat: részese lehettem az utóbbi évek legszebb slágerfeldolgozásának CSP feat ABBA: Dancing Queen. Nagyon ütős muzsika, egyelőre sajnos nem sikerült digitalizált formában megszereznem, ha valakit érdekel, kérje személyesen az előadótól.

Összegezve az EFA nyilvánosságra hozatala utáni első programja kevés résztvevővel, rengeteg (na jó számos) nehezítő tényező mellett, ám kiváló hangulatban, nagy sikerrel zajlott le. Bízom a folytatásban.

Szólj hozzá!

Címkék: bécs kirándulás eb2008 efa


2008.06.20. 14:55 Akira Csd

Egy oldal a zsarnokságról

 

Lassan elérkezve az első egyetemi tanévem végéhez sokat gondolkodtam azon, hogy vajon tanultam-e valamit ebben az évben. Jobban értem és máshogy látom-e a világot, mint amirok még nem jártam egyetemre, és ha igen, akkor ez mennyiben köszönhető a magyar felsőoktatásnak és mennyiben a saját egyedfejlődésemnek? Az egész gondolkodási folyamat konklúzióját most nem ismertetem, írásomnak csupán az a célja, hogy egy fontos dolgot kifejtsek, amit megértettem, és amiben az egyetem nagy segítségemre volt: ez a jogállamiság és a jogbiztonság elve. Amikor is pont abból a tárgyból készültem vizsgára, aminek többek között ez az elv , különböző elméleteivel együtt a kurikulumában szerepel, rájöttem, hogy az egyetemi tanár potenciálisan egy olyan „politikai intézmény” (tisztelet a kivételnek), ami nélkülözi a jogbiztonságot. feltevésem pedig azóta több ízben igazolást nyert. 


Szólj hozzá!

Címkék: egyetem jogállam


2008.06.12. 16:22 Akira Csd

Az Egyiptomi Látogató

 

Miért van az, hogy amikor tele vagyok idővel és fölös energiával, akkor nem jut eszembe semmi, amiről írhatnék a blogra, ha viszont ki sem látszom a közgáz tankönyvekből, gyakorlatilag fél óránként jutnak eszembe a jobbnál jobb témák? Ezeket persze ilyenkor félre kell tenni a vizsga utánra, hogy de majd akkor mindent…És persze, amikor vége a vizsgának, a jó ötlet már nem olyan jó, a hihetetlenül önálló gondolat elcsépelt és különben is Stumpf András szokott ilyeneket írni, stb. Summa summárum a közgáz vizsga utáni napon megint azt vettem észre magamon, hogy ülök a fotelemben elaludt hajjal a tegnapi zoknimban, és várom, hogy képzeletbeli lepkehálómba beleakadjon valami hűdejó téma.  És csodák csodájára be is akadt a kicsike egy e-mail formájába:.

Szólj hozzá!

Címkék: egyiptom demokrácia külpol


2008.05.08. 07:49 Szasulja

Nyílt levél a BCE adminisztrációs munkatársainak!

Kedves Adminisztráció!

 

A tegnapi vizsgajelentkezés kalandjain felbuzdulva ragadtam tollat klaviatúrát.

2 komment

Címkék: egyetem neptun vizsgajelentkezés tárgyfelvétel


2008.05.03. 14:23 Akira Csd

A „Nép Otthona” avagy A Svéd Modell múltja, jelene és jövője

            

Svédországban a 2006-os választásokkal megszakadt a Szociáldemokrata Munkáspárt (SAP) 15 éves, de kisebb megszakításokkal gyakorlatilag a II. világháború óta tartó kormányzása. A vereség oka azonban nem az ötven év alatt kiépített svéd jóléti modellbe vetett bizalom gyengülése, hanem a jobboldali pártok politikai konvergenciája a szociáldemokratákhoz. A baloldal ellenzékét (a konzervatív Mérsékelt Pártot, a Centrum Pártot, a liberálisokat és a kereszténydemokratákat) tömörítő Szövetség Svédországért azzal kampányolt, hogy az SAP által kiépített rendszert jobban és hatékonyabban tudja képviselni, mint maga az SAP, és a modell kis változtatásaival versenyképesebbé tudja tenni az országot a globalizálódó világban. A politikai konvergencia azonban a szociáldemokraták és elemzők szerint csak látszat, és a jobboldali kormány hosszú távú célja a svéd jóléti modell leépítése és a svédek öngondoskodás és individualizmus irányába való terelése.

 

Szólj hozzá!

Címkék: modell svédország jóléti szociáldemokrata


2008.04.28. 08:11 Szasulja

"Hol a határ?" - Interjú Lánczi Andrással

Aki nem akarja azt a hiú ábrándot kelteni, hogy minden nálunk végzett hallgatónak megfogja majd a kezét, és segíti az elhelyezkedésben, ugyanakkor mindent megtesz, hogy a diplomának valódi értéke legyen.
A politológus-oktatás helyzetéről, a politikusi és akadémiai szerep közti határról, a rendszerváltásról, a konzervativizmusról. Lánczi Andrással beszélgettünk...

Szólj hozzá!

Címkék: interjú lánczi andrás


2008.04.23. 08:00 Szasulja

Frank a curry kóstoló-kalandjai

Ugyan, azt hittem, hogy már mindenki ismeri, de nem reprezentatív felmérésem talált még egyéneket, akik nem részesülhettek ebben az élményben. Álljanak hát itt Frank feljegyzései, melyeken én 20-ik 21-ik olvasásra is könnyesre tudom röhögni magamat:

Szólj hozzá!

Címkék: vicc


2008.04.08. 18:29 Gaaast

Röviden a GMO-król

             Várhatóan a napokban kerül a kormány elé  a génkezelt élelmiszerek ügye. Egy halvány sejtésünk szerint a húsz állandó olvasónk fele kormánytag, ezért fontosnak tartjuk, hogy foglalkozzunk a témával. Eddig hazánkban öt régi tagországgal egyetemben moratóium volt érvényben mindennemű genetikailag módosított szervezettel kapcsolatban, és ez várhatóan a jövőben sem fog változni. Kérdés csak az, hogy ez meddig maradhat így?

4 komment

Címkék: tudomány gmo mezőgazdaság


2008.03.30. 12:31 Szasulja

Burkina Faso, a becsületes emberek országa

Egyetemünk tanárainak állandó absztrakt példája, ha valami távoli, és ismeretlen dolgot kell szimbolizálni, Burkina Faso. (Ha valaki nem hiszi olvassa újra interjúnkat Török Gáborral). Bár a gyakori emlegetés oka valószínűleg csak a hangzatos név, úgy érzem érdemes pár percet szentelni az igazi Burkinának.

Szólj hozzá!


2008.03.29. 23:37 Akira Csd

Máltai tudósítónk jelenti

Teljesen méltánytalannak tartom, hogy a magyar sajtó, lévén teljesen az „ingyensörös” népszavazásunkkal  elfoglalva, vagy csak úgy egyébként, de egy árva szót sem említett arról, hogy egy nappal azelőtt, hogy hazánk népe az urnákhoz járult, az Unió egyik másik országában, Máltán az emberek ugyanezt tették. Ezen a festői, ám igen kicsi szigeten ugyanis március nyolcadikán országgyűlési választásokat tartottak. És mivel nem a méret a lényeg, legalábbis nem az határozza meg egy ország politikájának érdekességét számunkra, ezúton szeretnék a helyszínről tudósítani.

Szólj hozzá!

Címkék: málta


2008.03.08. 17:42 Gaaast

"Az ember független az óvodában volt utoljára" - Interjú Török Gáborral

A mai magyar politikatudomány helyzetét borúsan látja (pedig szereti, ha süt a nap) de bízik benne, hogy az új generációval egy új szakasz kezdődhet. Szó esett még a szakmaiság kérdéséről, a médiáról és értékválasztásokról. Török Gáborral beszélgettünk....

1 komment

Címkék: interjú egyetem török gábor


2008.03.05. 19:39 Gaaast

Nyugati helyzetkép

          Négy nappal a népszavazás előtt én már kampánycsendet tartok, ezért úgy döntöttem, hogy vigyázó szememiet a nagybetűs Nyugatra vetem. Az USA választásról majd a kollegák írnak, jelen bejegyzés csak a Sósvíz innenső felétől a Lajtáig terjedő területet fedi le. Itt is zajlik az élet rendesen.

3 komment

Címkék: spanyolország ausztria választások németország európa koalíció


2008.03.04. 13:03 Szasulja

Összegzés az orosz választásokról

Mint mindenki tudja, vasárnap megválasztották az Orosz Föderáció új államfőjét. Az esemény izgalmasnak semmiképp sem mondható, hiszen december 10-e óta mindenki pontosan tudta, hogy Dmitrij Medvegyeven kívül senki más nem rúghat labdába. Sőt még a közvéleménykutatások is, amelyek 70% körüli támogatottságot jósoltak, meglehetősen pontosnak bizonyultak (70,23 lett a vége).

Szólj hozzá!

Címkék: választás oroszország putyin hillary clinton medvegyev


2008.03.02. 18:07 Akira Csd

Gondolkodjunk Koszovóról!

  

Miközben kis hazánkban mindenki arra pazarolja a drága idejét, hogy a közelgő népszavazással foglalkozik, a két oldal egyre irreálisabb kampányszlogeneken és egy  beszédből jól kiragadható és idézgethető mondatokon töri a fejét, a Napkeltében minden reggel egymást váltja Juhász Ferenc és Tarlós István, a magyar ember meg ezen izgatja magát, tőlünk délre éppen történik a történelem.

2 komment

Címkék: gondolat koszovó szerbek


2008.02.11. 10:04 Astro

A jobbik állítólag erősödik... Szerintük

    Hazafelé egy igen impozáns plakátba futottam bele. "Erősödünk, tarts velünk!". A honlapjuk szerint támogatókat, képviselőjelölteket, párttagokat toboroznak. Hogy mire alapozzák az "erősödést"? Nemtudom.

3 komment

Címkék: jobbik plakát párt


2008.02.07. 22:55 Gaaast

Hosszú kötélhúzás az egyik oldalon, a frontok zárása a másikon

          Január 3-a óta az USA tagállamainak kétharmadában már lezajlottak a primary-k és a caucus-ok, a demokratáknál a verseny még nyílt, a republikánusoknál azonban biztossá látszik válni McCain pártbeli győzelme. Mi is történt az elmúlt 35 napban?

Szólj hozzá!

Címkék: usa obama elnökválasztás hillary caucus mccain romney


2008.02.05. 21:44 Gaaast

Szuperkedd vala a Sósvizen túl

          Az egy hónapja zajló amerikai előválasztások legfontosabb állomása a szuperkeddnek nevezett mai forduló. A republikánusok 21, míg a demokraták 22 államban szavaznak, amely lefedi a szuperhatalom szavazóinak mintegy felét. Vízválasztó ez az esemény, de a végső jelölt személyének kiválasztására csak a republikánusoknál van esély. A történésekről igyekszünk részletesen, naprakészen beszámolni.

Szólj hozzá!


2008.01.30. 21:45 Szasulja

A politológus-tanonc lelki világa, avagy miért nem frissül a blog

A következő posztban megpróbálok magyarázatot adni a megmagyarázhatatlanra, vagyis arra, hogy miért van az, hogy hiába néztek fel naponta kedvenc blogotokra, itt nem vár más, csak a már régen unt forma és tartalom.

4 komment

Címkék: blog egyetem pszichoanalízis


2008.01.19. 11:00 Szasulja

Oroszország növekvő balkáni befolyása és a régi díszszemlésdi

Tegnap este Vlagyimir Putyin orosz elnök látogatását tette Bulgáriában, ahol Szófia főterén (amit mellesleg Szent Sándorról (Alexanderről) neveztek el) fogadta Georgij Parvanov bolgár államfő. A mai napon nagyszabású tárgyalásokba fogtak, és Putyin szavaival élve lerakták orosz-bolgár kapcsolat alapjait, már ami következő 10 évet illeti. Ezen belül a legfontosabb talán az, hogy Bulgária igent mondott a Déli Áramlat nevű új orosz gázvezetékre, amely a Földközi-tengert kötné össze Olaszországgal. A dolog érdekessége, hogy a sokat emlegetett Nabucco-vezeték is Bulgárián keresztül vezetne. Szófia szerint e két vezeték megépítésének a terve nem zárja ki egymást. Mindenesetre érdekes kérdés, hogy ezek közül melyik fog megvalósulni, és vajon megfér-e egymás mellett ez a két szuperproject.
Apró intermezzo: ez a látogatás lehet, hogy az utolsó Putyin elnöknek amit Oroszország államfőjeként tesz.

Az inforadio honlapján a következőket olvashatjuk. Egy horvát lap diplomáciai értesülésekre alapozva bejelentette, hogy tudomására jutott, hogy Oroszország rakéta-támaszpontot létesít Nyugat-Szerbiában. Az állomás állítólag atomtöltetek kilövésére is alkalmas lesz, és elsősorban Amerikát fenyegeti majd.
Ez a növekvő balkáni befolyásnak egy igen komoly jele, ahogyan az is, hogy Szerbia kőolaj-feldolgozó vállalata is orosz kézbe került. Moszkva lassan az egész balkáni energia-ellátásra ráteszi a kezét, ami befolyással lehet Magyarországra is.

Ha egy asszociációs játékban felmérnénk, hogy az embereknek mi jut eszükbe a kommunizmusról, gyanús hogy felkerülni a Top10-be az, hogy felvonulás. És ha felvonulás akkor Vörös tér. A vörös téri katonai parádék, ahol a mindenkori szovjet vezető integetett boldogan a népnek, 1990-ben végetértek. Valószínüleg a legkevésbé sem nosztalgiából, de úgy néz ki, hogy újjáélesztik ezt az régi szép szokást. A győzelem napján (gyengébbek kedvéért május 9-én) ugyanis újra tübörögnek a tankok Lenin fekhelye előtt, és valószínüleg láthatjuk majd az orosz vezetést integetni a pódiumról.
Tehát ha valaki kíváncsi mit tud mostanság az orosz hadsereg, kamugombóc vagy nem, ne késlekedjen, vegye meg a jegyét és szaladjon a Vörös térre. Nem árt, ha pár nappal előbb kimegy, ugyanis jellemző módon a Vörös tér tele van ilyenkor. És az oroszok jobbak sorban állásban (is) mint mi. Erre mérget vehetünk.

1 komment

Címkék: oroszország bulgária putyin balkán


2008.01.14. 10:33 Akira Csd

Közvetlen pártdemokrácia

A következőkben a szerző a népszavazásokkal kapcsolatos gondolatmenetét szeretné a nagyközönséggel megosztani.

Már mind tudjuk, hogy ebben az éven a politikai napirend leghangsúlyosabb pontja a valamikor esedékes "szociális népszavazás" lesz. A Fidesz emígyen elkeresztelt három kérdésére már biztos, hogy választ adhatunk, de hogy csak ennyi szerepe lesz-e a választópolgárnak 2008-ban, nem tudni. Ugyanis tavaly mindenkit elkapott a népszavazási láz, ami az idei évre is átterjedt, sorban érkeznek a beadványok, signózó tollak sercegésétől lehet majd hangos az ország.

Mi történhetett? Fölébredt a nép? Kiderült, hogy van civil szféra? Vajon a közvetlen demokrácia lesz a gyógyír országunk minden nyavalyájára?

Olyan szép elképzelés, hogy az emberek majd jól a kezükbe veszik a sorsukat és kihagyva a csúnya politikusokat végre mindent úgy csinálnak, ahogy nekik jó. Annyira szép, hogy véleményem szerint egy tízmilliós lakosságú, unitárius, gyakorlatilag kétpárti rendszerű országban ahhoz is túl szép, hogy igaz legyen. Pláne egy olyan, fentiekben leírt paraméterekkel rendelkező országban, ahol a pártpreferencia olyan komoly megosztó erő, mint nálunk. Évente több száz népszavazási kezdeményezés érkezik be az OVB-hez, ezekből azonban országos szinten gyakorlatilag egyből sem lesz népszavazás, még akkor sem, ha a bizottság nem talál semmi kivetni valót egy kérdésben. Népszavazás azokból a kezdeményezésekből lesz, amelyeket politikai aktorok nyújtanak be, például pártok, akik biztosítani tudják az emberek mozgósításához szükséges nyilvánosságot és infrastruktúrát (gondolok én itt a lokális pártszervekre, önkéntesekre, pénzre). Tehát az országos szintű, megosztó kérdésekről az állampolgár már úgy értesül, hogy ahhoz az adott párt már csatolt egy választ is, megfelelő érvekkel. Nagy az esély tehát arra, hogy ilyen helyzetben igazából ne a feltett kérdésre válaszoljunk, hanem arra, hogy melyik táborhoz húz a szívünk, tehát gyakorlatilag egy újabb fórumon kijelöljük a vezetőinket, tehát nem is hisszük el igazából, hogy a döntéseket nekünk kéne meghoznunk, aktusunkal legitimációs eszközök leszünk csupán. Persze hasznos, hogy a civil szféra kicsit magára talál a politikában, de kétlem, hogy saját mozgósító erejük elég lesz újabb népszavazások kiharcolására, másrészt azt is kétlem, hogy a civil aktivistákat nem saját politikai preferenciájuk hajtaná, tehát egy ügy éredekében, és nem egy politikai tényező mellett vagy ellen kapmányolnának. Egész egyszerűen nem hiszem, hogy lehet úgy országos népszavazást tartani, hogy a választópolgárok logikusan, helyzetüket, mikro- és makrokörnyezetük érdekeit és lehetőségeit objektíven elemezve tudnának döntéseket hozni és a közvetlen demokrácia eszközével élve közvetlenül a saját fejükkel tudnának gondolkodni. A mai politikai valóságban egy népszavazással nem mi befolyásoljuk az elitet, hanem fordítva, és ez ugyan változtat majd valamit a politikai erőtérben, más lesz utána a világ, cseppet sem mondható a magyar civil emberek bölcs döntésének, sorsuk saját kezükbe vételének, pedig a közvetlen demokrácia igazából valami ilyesmiről szólna.

 

1 komment · 1 trackback

Címkék: civil demo népszavazás közvetlen


2008.01.12. 21:46 Gaaast

Lakota sziget a sápadtarcúak tengerében?

          Szasulja szerdai bejegyzése utáni eszmecserében felmerült Koszovó függetlenedésének kérdése is. A népek, népcsoportok vagy vallási felekezetek autonómiára vagy egy új ország megalapítására irányúló törekvései nemcsak a közvetlenül érintett állam(ok) polgárait osztja meg a többi politikai témánál erősebben, hanem a többi olyan felet is, ahol jelentős számú kisebbség/etnikai csoport él a (relatív) többség mellett. 

            A témában a hazai média természetesen a minket közvetlenül érintő erdélyi autonómiaelképzelésekről számol be a leggyakrabban, és (sajnos) sok esetben informálnak a Szlovákiában egyre általánosabbá váló magyarellenes megnyilvánulásokról is. Emellett az iraki háború kapcsán hallhatunk a siiták és szunniták közti véres akciókról, afrikai törzsi ellentétekről és az ezredforduló óta ismét lángoló izraeli-palesztín konfliktusról. Fontos azonban látni, hogy elszakadási szándékok újabban a világ békésebb, fejlettebb részein is meghatározó témái az adott országok politikai napirendjének. Arrafelé tárgyalásos úton, részletes menetrendet felvázolva és biztosítékokat is beépítve képzelik el a folyamatot, amelyet mindkét fél konszenzussal elfogad el. Ezeket szem előtt tartva furcsa és meglepő a lakoták december közepi lépése, mellyel az USA-val kötött szerződéseik visszavonását tartalmazó levelet küldtek el a szuperhatalom külügyminisztériumába (forrás: http://www.nol.hu/cikk/475679/). A cikk tévesen egyenlőségjelet tesz a sziúk és a lakoták közé. A lakoták a sziúk három etnikai divíziója közül a legnagyobb. Leghíresebb közülük a Kispál és a Borz által is megénekelt Ülő Bika és Vörös Felhő, illetve az egyik legnagyobb harcos, Szilaj Ló. A Nagy indiánkönyv lelkes olvasója J. F. Cooper elfogultsága miatt véres, "sziú kutyaként" ismerheti őket, akik fennmaradásukért akár a sápadtarcúakkal is szövetkeznek és elárulják a többi törzset. Ha megnézzük a történelmet láthatjuk, hogy mekkora tomahawk van az írók és költők kézében (mondjuk nem tényszerűségéért rajonganak sok-sok ezren az indiánregényekért). A sziúkhoz tartozó dakoták valóban kötöttek kereskedelmi egyezményeket, de korántsem ez volt a jellemző. A XIX. század közepén rezerervátumokba zárták őket, amelyek területe a mai napig folyamatosan változik a fehérek éppen aktuális szükséglete függvényében (kőolaj, fa, stb). Az első jelentősebb összecsapásra az 1862-es éhinséget követően került sor, mikoris egy kereskedő azzal küldte el az elégedetlen, alultáplált őslakosokat, hogy egyék a füvet vagy a saját sz****kat. Ennek eredményeként a nyáron farmereket támadtak meg, öltek meg, és fosztottak ki, amelynek a novemberben és decemberben hozott halálos ítéletek kihérdetései vetettek végett. 600 dakota kivégzését az amerikai történelem legnagyobb tömeggyilkosságának tartják mind a mai napig. Az egy évtizednyi csend után kitört Vörös Felhő vezette háború a inián győzelemmel zárult, megszerezve Powder River Country feletti ellenőrzést. Feket Domb háborúja után a szomorú végű Sebesült Térd-i események (a fehérek a rezervátumba toloncolás közben 150 férfit, nőt és gyereket lőttek le, 1890) a sziúk beletörődtek sorsukba. Most azonban egy új, független államot akarnak létrehozni Észak és Déldakota, Wyoming, Nebraska és Montana területén, saját útlevéllel és külföldi képviseletekkel. A cél érdekében jogilag el tudják lehetetleníteni az ingatlanok adás-vételét, ami megnehezítheti az ásványkincsek kiaknázását.

         Sajnos azóta csend van az ügy menetéről a médáiban. Se a  BBC, se a New York Times oldalán nem találtam információkat arról, vajon válaszolt a külügyminisztérium az indiánoknak, és azok vajon éltek-e a kezükben lévő jogi eszközökkel. Az mindenesetre figyelemre méltó, hogy az 1990-es átalakulásokat követően sokan úgy vélték, hogy vége a történelemnek, a határok állandósága mellett az építkezés korszaka köszönt be, de máig vannak olyan sebek, melyek begyógyítása nélkül csak nehezen lehet békésen és bizalommal élni egymás mellett. 

4 komment

Címkék: usa függetlenség kisebbség indiánok


2008.01.12. 21:40 Szasulja

Nápoly szemete és a szardín szolidaritás

A világ soha sem botrányoktól mentes, és mindig gondoskodik a híradások esemény-dússágáról. Manapság éppen Olaszországról szólnak a hírek, hisz oly régen halluttunk már talján barátainkról. Felmerül a kérdés bennünk, mi történik Itáliában?
Nos, a jelek szerint újra szemét-témában utazunk. Még emlékszünk, hogy tavaly, milyen balhé volt a németek által kis hazánkba szállított szeméttel, és büszkék vagyunk rá, hogy tőlünk nyugatra is vannak hasonló problémák.
Történt ugyanis, hogy az olasz szemétlerakodó-létesítését meghatározó szabályok szörnyen szigorúak. Nápoly környékén többek között ezért is már évek óta nem létesült új szemét lerakodó hely. Viszont a nápolyiak nem szüntették még azt a csúnya szokásukat, hogy a számukra már felesleges dolgoktól egész egyszerűen megszabadulnak, úgy, hogy miután összegyűlt egy adag, belerakják egy dobozba (lásd: kuka) a nyílt utcán. Namármost, eddig voltak jó szívű emberek, akik arra esküdtek fel, hogy ezeket a tobozokat ürítik, és nem változott egy nagy szemetesdombbá az olasz csizma sípcsontja. Ám amikor ezek a jószívű emberek szörnyű helyzetbe kerültek, mert már nem tudták hova tenni a sok kidobált dolgot, haza meg mégsem vihették, gyakorlatilag felhagytak amúgy sem túl szívderítő munkájukkal, és inkább az olyan kevésbé magasztos, ám rövidtávon felettébb vidámabb dolgokkal kezdtek el foglalkozni, mint mondjuk az olasz borok és grappák kóstolása. De hagyjuk is inkább őket múlatni az idejüket, és térjünk vissza Nápolyba.
Nápoly híres város. A legtöbb embernek valószínüleg rögtön eszébejut róla a nápolyi, vagy a maffiózó-családok. A történelem fenoménok szerényen megjegyzik, hogy innen származott Károly Róbert, és hogy fia Nagy Lajos pedig két hadjáratot is indított az elfoglalására. (1350 és 1352). Történetünk szempontjából fontos még, hogy Nápolyban lakik bruttó (G) egymillió ember. Visszatérve szemét-mizériánkhoz, és kicsit felgyorsítva a történetet egymillió ember szemetelt, senki sem szállítottal. Az utcákon áll a szemét, ami büdös, és az egészségnek sem tesz jót. Nápoly városa tehetetlen, és megkéri Itáliát, hogy segítsen. Még az ország királya miniszterelnöke hivatalosan is megkérte az olasz régiókat, hogy legyenek oly szívesek segítsenek a birodalom 3. legnagyobb városán. És bár az olaszok szörnyen egységesek, ha mondjuk a foci vb-t kell megnyerni, ilyen szemétségekbe nem szívesen keverednek bele.
Ám akkor jött egy magányos hős, a kis Cagliari, és amolyan egérként az oroszlánnak segítséget nyújtva, felajánlotta a szemét egy részének feldolgozását. Ám a cagliari lakosság meggátolta, hogy megyéjükből hős legyen. Több száz tüntető várta az 500 tonna szemetet, és jól meghajigálta kővel. a rendőröket. Emiatt 45 embert előállítottak, és van miről beszélnünk a híradó után.
Megoldás? Ha véletlenül valaki Nápolyba tervezte volna nyaralását, teljesen ne keseredjen el. Úgy néz ki ugyanis, hogy Svájc hajlandó lenne befogadni a szemetet, tanulságot téve arról, hogy szinte olaszabbak az olasznál. (persze előfordulhat, hogy a derék svájci polgárok is kivonulnak hajigálni, bár róluk ezt nehéz elképzelni)

lapzárta után érkezett a hír, hogy Nápoly nevezetes szülöttei közé tartozik, a világ leghíresebb vizilabdása, a kérlelhetetlen kalapácsököl, Domb Terensz örökös társa, igen BUD SPENCER is.

Szólj hozzá!

Címkék: olaszország szemét nápoly


2008.01.09. 17:42 Szasulja

Újra hidegháború?

Az amerikai Stratfor, stratégiai kutatások intézete a tegnap megjelent Éves előrejelzés 2008-ra című munkájában a következőket jósolja: Oroszország erősebb geopolitikai helyzetben lesz, mint a hidegháború vége óta valaha.
Mely tények vezettek erre a megállapításra? Nos, a jelek szerint a nagy rendszerváltás után elkezdődött militáris eróziót nagyjából megállították, (hmm, a napokban olvastam valahol, hogy állítólag a szovjet tankok 90%-ával nem tudják, hogy mi történt - upgrade: ami nyilván ebben a formában nem korrekt, de aki látott egy "Lord of War"-hoz hasonló filmet annak beindul a fantáziája) és a hadsereg új korszerű fegyverekkel való felszerelése megkezdődött.
A magas olajáraknak köszönhetően az ország tömve van az "olajdollárokkal", az adósságok eltűntek. Sikerült elfojtani a csecsen lázadást.
A politikai hatalom centralizálása nagymértékű, szinte teljesen el lett nyomva az ellenzék. Ennek ellenére (vagy pont ezért) a rezsim igen népszerű az országban, mint az a (kissé gyanús lebonyolítású) parlamenti választásokon is láttuk ahol Putyin pártja 2/3os többséget szerzett.
Ugyanakkor a Stratfor elemzése szerint Oroszország energiai monopóliumát próbára teheti a 2008-ban építendő új kínai olajvezeték, mely Kazahsztánon Türkmenisztánon keresztül alternatívát adhat az oroszok kikerülésére. Ráadásul a Kína által folyamatosan fejlesztett infrastruktúrális hálózat a közép-ázsiai országok számára egyre inkább a föld legnépesebb országát teszi szimpatikussá, szemben a volt szovjet kapcsolatok továbbvitelével.
A 2008-as évre jósolták az orosz energiaipar konszolidációjának fináléját, mely során a két legnagyobb energiaszolgáltató cég, vagyis a Gazprom és a Rosneft (ejtsd:rásznyefty) bekebelezi a még létező független olajozó cégek többségét.
Ugyanakkor az elemzés felhívja a figyelmet arra is, hogy Oroszország enegriapolitikai befolyása túlhaladt csúcspontján, hiszen idén több földgáz-projekt is beindulhat Kelet-Európában, csökkentve a térség függőségét Moszkvától, valamint nagyobb lehetőséget ad az esetleges elutasító magatartásra.
Oroszország ezért kénytelen lesz konfrontálódni kellettel, hiszen a jelenlegi helyzetben az erejük egy viszonylagos tetőponton van, míg Amerikáé egy relatíve mélyponton. Ám ez a helyzet megváltozhat amennyiben USA kivon Irakból. Tehát Oroszországnak ki kell ezt aknáznia, amennyiben el akarja kerülni a 90-es évekhez hasonló geopolitikai meghátrálást.
Konfrontáció alatt nem feltétlenül kell háborút érteni. Inkább egy kisebb konfliktust, mely rávilágít Oroszország erősségére, szemben Kelet-Európa gyengeségével.
A Stratfor szerint az egyik ilyen lehetséges ütközőpont Koszovó lehet. Hiszen Oroszország nyíltan ellenezte a függetlenségi törekvéseket, és a presztizsveszteség több lenne egy  egyszerű "arconcsapásnál". Ezt elkerülendő nem kell mást tennie, csak világossá tenni Európa számára, hogy Koszovó nem ér meg egy elmérgesedő konfliktust Moszkvával. (hmm, egy amolyan gyáva nyúl játéknak lennénk szemtanúi?) 
Az analízis szerint, ha végzett a Közel-Keleten Amerika a volt szovjet tagállamokba csoportosíthatja át haderejét, ahol egyre nagyobb befolyásra törekszik Oroszország is. Ha ez megtörténik Moszkvának egy újjáéledő USA-val kell szembenézni, amelynek szövetségesei vannak Európában, Ázsiában és a Közel-Keleten is. Oroszországnak ki kell tehát használni Amerika jelenlegi helyzetét, és újra kell értelmeznie közvetlen szomszédaival való kapcsolatát, különben egy számára kedvezőtlenebb hidegháborúra emlékeztető állapotban lesz része.

A cikk a www.en.rian.ru-ról lett koppintva. Az értelmezéshez fontos figyelembe vennünk, hogy ez egy amcsi elemzés, egyes pontjait az oroszok talán máshogy gondolják.

28 komment

Címkék: amerika oroszország energia 2008


2008.01.09. 03:03 Astro

Brékin Nyúz USA

    A republikánusoknál már van oka valakinek örülni a mai menet után. Ő John McCain, aki meggyőző fölénnyel bezsebelte New Hampshiret. De ki ez a fiú és honnan jött?
    Hetven év fölött járó arizoniai szenátor. Résztvett a vietnámi háborúban, a háborús veterán képét szívesen festi magáról a választói előtt. 2000-ben Bush ellenfele volt a jelöltválasztás során. A Wikipédián eléggé választásszagú hosszú írás van róla: en.wikipedia.org/wiki/John_McCain
    A demokratáknál Hillary Clinton vezet folyamatosan néhány százalékkal, de az exit pollok Obamára teszik a fogadást. Hogy is van ez?

Update 2: Hillary hozta az államot 39-37-re. Az Obamának szükséges független szavazók elmaradása és Hillary "Krodilkönnyekmertszeretlektiteket" Clintot CNN-t bejárt felvételei is dobhattak az esélyein.

1 komment

Címkék: amerika választás hillary clinton barack obama caucus usa választások


2008.01.09. 02:39 Astro

A hattyú halála

    Már az Orbán-kormány alatt is rebesgették, az első Gyurcsány ciklus alatt már pedzegették, a második során pedig teljes erővel vetették volna bele magukat a munkába... Aztán csend. A Kormányzati Negyed története, avagy Gustave Eiffel röhög a markába.
    A kormányok irodáinak egy helyre telepítése nem újkeletű dolog. Létrehozhatják egy teljesen új városrészként, beéptíthetik a város közepébe, mint Berlinben, egy utcába terelhetik, mint Angliába. Lehetnek nagyok kicsik, reprezentatívak, gazdaságosak, kinek mi a szíve vágya. Magyarország történelmi kormányzati negyede a világháború alatt elpusztult, és hát melyik vezetőnek ne lenne a vágya valami monumentális megalakítása.
    A Kormányzati Negyed felépítésének a célja a minisztériumok kiadásainak racionalizálása,  a területi széttagoltság megszüntetése (később már csak csökkentése), valamint egy bizonyos városrész rehabilitálása. Milyennek is gondolták? Először úgy tervezték, hogy PPP konstrukcióban 50 milliárd forintból megoldható. Aztán ez az összeg egy jól behatárolt 40-160 milliárdos határba csúszott át. A 160000 négyzetméternyi irodában 12 négyzetmétert terveztek egy köztisztviselő területének. Fontos volt, hogy gazdaságos-környezetbarát legyen az egész komplexum.
    És mégis hova gondolták? A KVI ajánlása között ottvolt a Nyugati-pályaudvar, a Déli-pályaudvar, valamint a Lágymányosi-híd környéke is. Olyan területet akartak kiválasztani amelynek tulajdonjogának nagy részét az állam csak "átrakja az egyik zsebéből a másikba". Ez a MÁV révén tűnt megvalósíthatónak, amelyet viszont kevéssé tájékoztattak mindvégig a dolgok menetéről. A területre benyújtott pályázatok között több cég, és magánszemély (összesen 27 pályázat érkezett) is megtalálható volt. Végül 50 milliárdra kalkulálták előzetesen az egész beruházást - az új városközponttal együtt - és a Nyugati-pályaudvar környékét válaszották ki. Ez egyrészt szerencsés volt a MÁV nagyrészbeni tulajdonlása miatt, másrészt pedig olyan szempontok sem hanyagolhatóak el, mint a környék lerobbant állapota, valamint a talaj vélhető szennyezettsége.
    Aztán 2007 áprilisában már belefutottunk egy kis turpisságba. A Miniszterelnöki Hivatal - amely végig hangoztatta költözési szándékát - inkább a Kossuth tér másik oldalát, a Fölművelésügyi Minisztérium ingatlanját választja. Talán így próbálják majd demonstrálni a miniszterelnök szerepét a kormányban? Egy hónappal rá több mint 30 tervező vásárolta meg a pályázatot. Az eredményhirdetést augusztusra tervezik (eredeti tervek szerint 2008 januárra már az összes tervnek, engedélynek, tanulmánynak meg kellene lennie).
    A pályázatot egy magyar-japán páros nyerte. Végül 165 ezer négyzetméterre sikerült hozniuk az épületet. Díjazásuk 20 millió forint volt. A tervet több bírálat is érte sivársága, és a szimbolika hiánya miatt. Érdekes módon a megbízott budapesti főépítész a kevés egyértelműen támogató között volt. A pályázatot erős kritika érte a berlini főépítész részéről. Ekkoriban már egyre jobban hallatják magukat azok, aki szerint a megszorítások idején pazarlás egy ilyen mértékű beruházás.
    Időközben felmerül a Magyar Hírlapban, hogy a terület biztonságpolitikailag nem megfelelő, nem számoltak a radikalizálódó tömeggel, és a mindenkori magyar kormányok változó külpolitikájával. Daróczi Dávid kormányszóvívő elmondta, hogy számoltak ezzel, de teljes bizonyossággal nem lehet kizárni semmit. Sokak szerint a NATO előírásának sem megfelelő.
    A MÁV-nak papírforma szerint 2007 december 31-ig át kell adnia a kezelésében lévő ingatlanokat - szeptember 31-ig meg kell történnie az adásvételnek - és 2008 január 1-re el kell készülni a rekonstrukciós(!) tervnek. Érdekes, hogy itt már nem a teljes anyagnak kell meglennie. Egyre jobban csúszik a projekt. A pályázat szerint a Nyugati-pályaudvar nem költözne el, hanem a föld alatt lenne a vasútállomás, a felszínen pedig a parkokkal, fákkal a Városligetet folytatnák, amely így kifutna egészen a körútig.
    Időközben - még augusztusban - megtörténik a MÁV és az állam közötti adásvétel 7,1 milliárd forint plusz áfáért.
    A pártok közül a Fidesz végig élesen támadja a beruházást, az SZDSZ pedig nem támogatja. Az MSZP-n belül  is lényeges az ellenállás.
    Az október nyolcadikai - meghosszabbított - határidőre hat pályázat érkezik be a felépítésre, és a 25 éven keresztüli üzemeltetésre: a Wallis-Strabag, Duna Sétány-Trigránit, Europolis-Kész, Magyar Építő-Hunép-Vegyépszer, Hérosz-Future, Merkantil Ingatlanlízing-Merkantil Car. Az Infopark Zrt. ,és a Sedesa visszalépett.
    Menetközben több minisztérium is jelzi, hogy nem kíván a Kormányzati Negyedbe költözni. Nagynehezen sikerül elérni a Fővárosnál, hogy elfogadják a rendezési tervet.
    Az PPP pályázat eredményhiredetése elméletileg december 29, de lassanként visszalépett majdnem mindenki, és a végére csak a KÉSZ, és a Wallis maradt versenyben. Aztán már a Wallis sem...
    Január másodikán derült ki, hogy csak január közepén lesz eredményhiredetés a versenyben(?). Január 7-én Horn Gábor kijelenti, hogy másnap javasolni fogja a projekt leállítását a kabinetülésen. Aztán másnap reggel már az index.hu -n keringenek a hírek, hogy délután fél négykor jelentik be a beruházás leállítását.
    És bejelentették azt. A pártok üdvözölték a döntést, a Fidesz egyből a többszázmillió forint elszámolását követeli. A KÉSZ sajnálja, hogy így döntött a kormány. Elmaradnak a környékbeli ingatlandrágulások is. Mi sajnáljuk, hogy így történt?
   
  

3 komment

Címkék: budapest közigazgatás kormányzati negyed minisztérium


2008.01.09. 01:25 Gaaast

Ausztria: viták a nagykoalíción belül - frissítés várható

         Az osztrák néppártiak és szociáldemokraták egy éve kötött megegyezése nyomán nyugati szomszédunknál újra nagykoalíció alakult. A főként oktatási és szociális kérdések megoldását és átszervezését, valamint a menekültjoggal kapcsolatos viták rendezését zászlajára tűző kormány megítélése vitatott mind az elemzők, mind a lakosság körében.

6 komment

Címkék: választás ausztria nagykoalicio valasztasi rendszer


2008.01.08. 12:44 Astro

Ma törzsi gyűlések Amerikában a hatalomért

    Január 8-án van az amerikai elnökjelöltségért folyó harc New Hampshire-i fodulója. Az előző iowai caucus demokrata részen Barack Obama szenátor, republikánus részről pedig Mike Huckabee elsőségével végződött. A demokrata párti nagy ellenfél Hillary Clinton a harmadik helyen végzett.
"Caucus: (ang., ejtsd: kákösz) a. m. választók előértekezlete. Az északamerikai Egyesült-Államokban így nevezik azokat az előértekezleteket, ahol a választók a jelölt személyében megállapodnak v. határozatot hoznak oly célból, hogy azt az illető párt is magáévá tegye. Angliában C. -ön a választók helyi bizottságát értik, amely valamely kerületben a párt ügyeit viszi."
    A mai forduló jelentősége óriási, mivel Barack Obamának nyernie kell, hogy a következő államokban esélyesebb Hillary Clintonnal szemben - későbbi vereség során - tartani tudja magát.
    Kevés figyelmet szentelnek a médiában - és gyakorlatilag pártrészről is ignorálva volt - a Wyomingban zajlott caucusra. Itt Mitt Romney nyert, és - a kis érdektelenség ellenére - gyakorlatilag 1-1 az állás Romney, és az iowai győztes Huckabee között. A demokraták a maguk caucusát itt március 8-án tartják.
    A mai jelölőforduló előtti közvéleménykutatások Obama győzelmét jelzik. Obama támogatottsága 41 százalék, Clintoné csak 28 százalékpont. A repuklikánusoknál McCain 34 százalékkal vezet, őt követi Romney 30, Mike Huckabee 13 és Rudy Giuliani 8 százalékkal.

update2: A mai nem caucus, hanem primary - köszönöm a segítséget.  Stay tuned, éjjel élő adásban jelentkezünk az eredményekkel. Addig is érdemes megfigyelni, hogy Hillary Clinton bevetette a - tőle nem megszokott - érzelgős részét, és terrorral riogatja a népet Obama jelöltsége esetére.

8 komment

Címkék: amerika választás hillary clinton barack obama caucus usa választások


2008.01.07. 19:52 Akira Csd

Internetes Török Gábor vadászat

    Milyen újságot lapozol föl, ha kedvenc tanárodról szeretnél olvasni? Heti Válasz? Népszabadság? Politikatudományi Szemle? Nem! A válasz: ELLE!!!!!!!!

http://www.elle.hu/article.php?id=1657.

Élvezzétek!

Pace!!!

3 komment

Címkék: kedvenc elle török gábor